RWE renunţă la un parc eolian

Autor: Roxana Petrescu 18.01.2011

Germanii de la grupul energetic RWE au renunţat la dezvoltarea unui parc eolian de peste 250 mil. euro şi ar putea părăsi şi proiectul de 4 miliarde de euro al celor două reactoare nucleare de la Cernavodă, după ce şi cehii de la CEZ au spus adio acestei investiţii anul trecut.

"Ieri (marţi - n.red.) am decis să ne retragem din proiectul eolian vânzând pachetul de 90% pe care îl deţineam înapoi către dezvoltator (Sabloal Energie Eoliană - n.red.). Din cauza procesului dificil de avizare, dar şi din cauza problemelor care au intervenit în legătură cu proprietatea asupra terenului, decizia noastră a fost să ne retragem", spune Karin Canta, directorul de proiecte eoliene pentru sud-estul Europei şi Turcia al RWE. Proiectul urma să aibă 147 MW, fiind localizat în Valea Dacilor (jud. Constanţa).

"Săptămâna viitoare vom avea un anunţ oficial de făcut în legătură cu reactoarele 3 şi 4", a mai declarat reprezentanta RWE, fără a da detalii suplimentare. Însă potrivit unor surse din piaţă, compania şi-ar putea anunţa exit-ul din acest proiect care deja are o întârziere de doi ani faţă de termenele stabilite iniţial.

"În proporţie de 90%, RWE va părăsi acest proiect. Din nou statul va cumpăra şi această participaţie (ca în cazul CEZ - n.red.) pentru că nu are de ales", au precizat surse din Ministerul Economiei. RWE controlează 9,15% din proiectul de la Cernavodă.