Ce este Fondul Proprietatea?

Autor: Roxana Pricop 19.01.2011

Fondul Proprietatea este un fond de investiţii creat de Guvernul român în anul 2005 pentru a despăgubi persoanele ale căror proprietăţi au fost confiscate de regimul comunist şi nu pot fi retrocedate în natură.

Fondul Proprietatea a devenit un subiect fierbinte în ultimele luni, în condiţiile în care Fondul se listează la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) pe 25 ianuarie iar investitorii, care au pariat circa 600 milioane de euro în acţiunile Fondului în ultimii trei ani, vor putea să îşi marcheze profiturile.

Febra Fondului Proprietatea a încins România în plină iarnă, iar zecile de milioane de euro care sunt aşteptate să intre în România odată cu listarea sa la Bursa din Bucureşti îi fac pe mulţi dintre acţionari să se viseze deja milionari.

Din 25 ianuarie, când va avea loc listarea Fondului la Bursa de Valori Bucureşti, investitorii străini vor avea acces la cea mai valoroasă companie românească, cu active de 3,5 miliarde de euro şi participaţii la cele mai importante companii energetice locale.

Fonduri de investiţii străine, SIF-uri, speculatori şi politicieni cunoscuţi apar pe lista investitorilor care au cumpărat acţiuni de zeci de milioane de euro la Fondul Proprietatea din 2008 până în prezent, sperând ca în momentul listării să vândă la preţuri duble, triple sau chiar de cinci ori mai mari decât cele de achiziţie.

Lipsa de transparenţă a tranzacţiilor şi a unui preţ oficial nu i-a împiedicat pe aceştia să cumpere acţiuni şi să profite de faptul că numeroasele amânări ale listării au menţinut preţurile acţiunilor la un nivel cu mult sub valoarea nominală de 1 leu, sau sub valoarea activului net, de 1,11 lei/acţiune.

În anul 2005, Fondul Proprietatea a primit de la Guvern, drept capital social, pachete de acţiuni la cele mai valoroase companii din economie: Petrom, Transgaz, Transelectrica, Romgaz, Nuclearelectrica, Hidroelectrica, Complexurile Energetice, Poşta Română, dar şi sume provenite din recuperarea unor creanţe din activitatea de comerţ exterior din perioada regimului comunist, parte din banii proveniţi din privatizarea BCR, CEC şi Romtelecom. Numărul participaţiilor a ajuns după trei ani de funcţionare la 88, la mare parte din companiile din portofoliu, Fondul împarte acţionariatul cu statul român.

Astfel, Fondul a strâns un capital social de 14,24 miliarde de lei împărţit în 14,24 miliarde de acţiuni. Statul român a fost acţionarul unic în 2005 şi s-a angajat atunci să listeze Fondul la Bursa de Valori Bucureşti pentru a da posibilitatea foştilor proprietari să îşi încaseze despăgubirile pe o piaţă transparentă şi reglementată. Statul a pornit la drum cu 14,24 miliarde de acţiuni la Fond şi în prezent mai deţine circa 39% din Fond, restul de 61% fiind pe mâinile a peste 5.000 de persoane fizice şi juridice-nu toţi însă şi foşti acţionari pentru că multe din promisiunile şi angajamentele iniţiale au fost încălcate.

Artizanul Fondului Proprietatea a fost Guvernul condus de Călin Popescu-Tăriceanu din anul 2005, care a vrut astfel să descurce încurcatele iţe ale retrocedărilor, fără a avea însă o idee clară despre valoarea şi nu­mărul imobilelor/terenurilor naţiona­li­zate pe care statul s-a angajat să le despă­gu­bească.

Proiect ambiţios şi unic în regiune, Fondul Proprietatea s-a născut ca un vehicul de despăgubire şi a funcţionat ca un vehicul de speculaţii. Listarea la Bursa de Valori Bucureşti din 25 ianuarie 2011 este ultima şansă pe care o are Fondul să dovedească zecilor de mii de foşti proprietari, Curţii Europene pentru Drepturile Omului şi opiniei publice că îndeplineşte scopul pentru care a fost creat: despăgubirea expropriaţilor.

Începând din 29 septembrie 2010, Fondului Proprietatea va fi administrat de compania britanică Franklin Templeton timp de patru ani. După un dur proces de selecţie, compania americană Franklin Templeton, unul dintre cei mai mari administratori de fonduri la nivel global, cu peste 500 miliarde de dolari în gestiune, a câştigat mandatul de administrator în vara anului 2009. Franklin Templeton a câştigat în faţa unor giganţi precum Morgan Stanley, Erste sau ING, oferind cel mai mic comision anual de administrare: 0,479% din activele nete de circa 3,5 miliarde de euro ale Fondului. Nume mari ale lumii financiare precum Mark Mobius se implică acum în administrarea Fondului şi dau un replică statului român, încă acţionar semnficativ la Fondul Proprietatea.