EADS a început să producă la Ghimbav componente Airbus

Autor: Adrian Cojocar 19.01.2011

Premium Aerotec, subsidiara gigantului european în domeniul aeronautic EADS, a anunţat că a început să producă piese pentru avioane Airbus la noua fabrică construită în localitatea Ghimbav din judeţul Braşov şi a angajat 300 de oameni la noua linie de producţie, care se întinde pe o suprafaţă de 60.000 de metri pătraţi.

Conducerea companiei estima la demararea investiţiei că noua fabrică va genera vânzări de 40 mil. euro în primul an de funcţionare, iar valoarea primelor investiţii era prognozată la 45 mil. euro dintr-un total de 90 mil. euro. Guvernul a acordat de asemenea un ajutor de stat în valoare de 21,3 mil. euro pentru acest proiect.

Reprezentanţii companiei nu au răspuns până la închiderea ediţiei solicitărilor ZF legate de valoarea investiţiilor de până în prezent şi nu au spus nici dacă cei 300 de angajaţi ai Premium Aerotec sunt foşti salariaţi ai IAR Ghimbav.

Deschiderea unităţii de producţie de la Ghimbav vine la puţin timp după ce Airbus a anunţat că a semnat cea mai mare comandă din istoria aeronauticii mondiale. Astfel, operatorul indian IndiGo va achiziţiona pentru suma record de 15 miliarde de dolari 180 de aeronave de tipul Airbus A320, ale căror componente vor fi produse şi la Braşov.

Investiţiile la noua capacitate de producţie s-au întins pe parcursul a opt luni de zile, iar reprezentanţii grupului spun că vor începe în 2011 a doua etapă de investiţii la Ghimbav la finalul căreia fabrica va ajunge la aproximativ 500 de salariaţi.

"Alegerea unei locaţii noi este întotdeauna o decizie strategică şi pe termen lung. Potenţialul ridicat al regiunii - şi mă refer aici la personalul calificat - ne permite să oferim pe termen lung produse europene. În plus, creştem astfel competitivitatea companiei noastre la nivel mondial", a declarat Dieter Meiners, directorul general al Premium Aerotec.

Investiţiile pe platforma din Ghimbav s-au realizat în colaborare cu producătorul de elicoptere IAR Braşov, care a pus la dispoziţie un teren de şase hectare, reprezentanţii grupului precizând la demararea acesteia că ar putea angaja şi muncitori disponibilizaţi de la compania românească.

Investiţiile EADS la Braşov sunt cele mai importante din ultimii ani şi vin într-o perioadă în care industria aeronautică românească a fost puternic afectată de criza mondială, dar mai ales ca urmare a austerităţii statului care şi-a redus semnificativ cheltuielile din acest sector, în condiţiile în care multe companii locale erau dependente de comenzile primite de la stat.

Cine e Premium Aerotec

Premium Aerotec GmbH este filiala germană a grupului EADS, are peste 6.000 de angajaţi la nivel internaţional şi o cifră de afaceri care în anul 2009 se ridica la 1,1 miliarde de euro. Premium Aerotec a înfiinţat în august 2009 o filială la Bucureşti cu acelaşi nume care încă nu-şi începuse activitatea, însă care dispunea de peste 30 mil. lei sub formă de cash în conturi.