Tranzacţie record pe piaţa cerealelor: 45 mil. euro

Autor: Roxana Pricop 19.01.2011

Gigantul american Cenex Harvest States (CHS), unul dintre cei mai mari producători de cereale, alimente şi energie, a cumpărat cu 45 mil. euro compania AgriPoint, operatorul terminalului de cereale Silotrans din portul Constanţa, de la grupul sârb East Point Holdings.

Prin achiziţia AgriPoint, companie cu operaţiuni în România şi Ungaria, gigantul american şi-a crescut rezervele de cereale cu aproape 2 milioane de tone de porumb, grâu şi orz. Achiziţia vine într-un moment în care se discută tot mai mult la nivel internaţional despre o criză a alimentelor, iar preţurile cerealelor au înregistrat creşteri puternice în ultimul an. "Achiziţia AgriPoint permite CHS să îşi dezvolte prezenţa globală în regiunile cu o creştere ridicată precum România, Bulgaria, Ungaria şi Serbia", a spus Claudio Scarrozza, directorul general al diviziei europene CHS, în anunţul emis pe NASDAQ.

Grupul american CHS a înregistrat venituri de peste 25 mld. dolari şi un profit net de 500 mil.dolari în anul fiscal 2010. "Cel mai mare activ al AgriPoint în România este silozul pentru cereale din Constanţa, Silotrans", a spus Ion Florescu, managerul fondului de investiţii RC2 acţionar cu 42% la East Point Holdings.

Grupul american CHS, unul dintre cei mari mari producători de cereale, alimente şi energie la nivel mondial, cu venituri anuale de peste 25 mld. dolari, vrea să îşi extindă operaţiunile în România şi statele vecine din Europa de Est, achiziţionând compania AgriPoint, operatorul terminalului de cereale Silotrans din portul Constanţa, de la grupul sârb East Point Holdings.

Compania AgriPoint este înregistrată în Cipru şi are operaţiuni în România şi Ungaria. În România, cele mai important activ al companiei este terminalul de cereale "Silotrans" din portul Constanţa, cu o capacitate de depozitare de 100.000 tone.

Compania Silotrans SRL a fost pusă în funcţiune în 1998 de grupul sârb East Point, iar în 2008 în acţionariatul companiei East Point a intrat fondul de investiţii RC2, care a plătit 30 milioane de euro pentru 20% din capitalul companiei sârbeşti. În prezent, RC2 controlează 42% din grupul East Point.

"Cel mai mare activ ale AgriPoint în România este silozul pentru cereale din Constanţa, Silotrans. Cifra de afaceri a AgriPoint provine din comerţ de cereale şi servicii portuare", a spus Ion Florescu, directorul fondului de investiţii RC2.

Silotrans a avut în 2009 o cifră de afaceri de 26,8 mil. lei (6,3 mil. euro) şi un profit brut de 7,6 mil. lei (1,8 mil. euro), operând cu 51 de angajaţi, potrivit datelor de la Registrul Comerţului.

AgriPoint mai deţine o facilitate de încărcare la Giurgiu pe Dunăre, precum şi un terminal terestru de depozitare a cerealelor la Oroshaza în Ungaria.

Grupul EPH este un trader specializat în produse agro-alimentare, operând cu precădere în zona Europei de Sud-Est, cu o reţea proprie de depozitare a produselor agro-alimentare şi de mori în bazinul Dunării.

Piaţa cerealelor din regiunea Europei de Est trezeşte tot mai mult interes din partea marilor jucători mondiali având în vedere creşterile spectaculoase înregistrate de preţurile cerealelor în ultimii ani.