Romanul istoric cu personaje romane/ de Stelian Ţurlea

Ziarul Financiar 20.01.2011

De multă vreme Editura Allfa are o colecţie de mare succes, Romanul istoric. Au apărut până acum aproape treizeci de titluri, care de care mai incitant. În urmă cu o lună, în preajma Târgului de carte Gaudeamus, au apărut alte trei traduceri, pe care le semnalăm cititorilor noştri astăzi.

Douglas Jackson - Caligula. Traducere din limba engleză de Mircea Ştefancu. Este romanul de debut al acestui scoţian redactor la Scotsman care îmbină în cărţile sale cercetarea minuţioasă cu forţa scriiturii. Epoca lui Caligula este una în care au abundat proiectele megalomanice, conspiraţiile, asasinatele, scandalurile sexuale şi cele mai sângeroase lupte de gladiatori din istorie. Pe toate Daoglas Jackson reuşeşte să le reînvie. Un thriller istoric remarcabil.
Robert Harris - Lustrum. Cicero pe culmile gloriei. Tarducere din limba engleză de Mircea Ştefancu. Autorul, ziarist la mai multe săptămânale de prestigiu din Marea Britanie, a publciat mai multe lucrări de nonficţiune, dar şi câteva romane de inspiraţie istorică, acestea aducându-i faimă internaţională. Cărţile sale s-au vândut în peste 30 de ţări. Trei dintre acestea - Pompei, Imperium, Marioneta - au fost deja publicate de Editura Allfa. Romanul de faţă este volumul al doilea din trilogia Imperium, destinat lui Cicero şi este un amestec de intrigi politice şi acţiuni detectivistice pline de suspans. Fapte istorice fascinante şi personaje impecabil construite.
Max Gallo - Caesar Imperator. Traducere din limba franceză de Simona Ceauşu. Istoricul şi omul politic Max Gallo, membru al Academiei Franceze din 2007, revine la aceeaşi editură cu această carte din 2003, în care reuşeşte un portret fascinant al celui care a făcut din Roma centrul lumii. Cuceritorul Galiei, seducătorul Cleopatrei, excelentul orator căzut victimă pumnalelor ultimilor adepţi ai Republicii romane este admirabil zugrăvit în această biografie de excepţie care le depăşeşte pe toate cele dinainte prin acurateţea informaţiilor şi verva scrisului.