RWE, Iberdrola şi GDF SUEZ pleacă din proiectul de 4 miliarde de euro de la Cernavodă. În afacere mai rămân miliardarul Mittal şi italienii de la Enel

Autor: Roxana Petrescu 20.01.2011

RWE, Iberdrola şi GDF SUEZ au decis să renunţe la proiectul celor două reactoare nucleare de la Cernavodă, evaluat la 4 miliarde de euro, după ce anul trecut şi CEZ a părăsit această investiţie.

Au mai rămas în proiect numai Nuclearelectrica, ArcelorMittal România şi Enel.

Construcţia reactoarelor ar putea începe în 2012, cu 2 ani întârziere

Americanii de la Bechtel, câştigătorii unuia dintre cele mai controversate proiecte de infrastructură din România, autostrada Transilvania, sunt interesaţi şi de construirea reactoarelor 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă. Pentru investiţia de 4 miliarde de euro au mai depus oferte şi canadienii de la Lavalin, dar şi ruşii de la Atomtechnoprom.

Cele două reactoare noi pe care statul român vrea să le construiască pe platforma de la Cernavodă reprezintă cel mai mare proiect de investiţii al României din ultimii 20 de ani.

Pentru realizarea acestuia, compania de proiect, EnergoNuclear, a lansat anul trecut o licitaţie prin care cerea oferte în vederea atribuirii contractului de inginerie, procurare şi construcţie în valoare de 3,2 miliarde de euro fără TVA. Deşi termenul iniţial stabilit pentru primirea ofertelor a fost 15 decembrie, compania a decis să extindă intervalul până pe 17 ianuarie.