Piaţa de certificate de CO2, suspendată după o fraudă

Autor: Gabriel Razi 20.01.2011

Comisia Europeană a suspendat tranzacţiile cu certificate de CO2 (certificate de emisii de gaze cu efect de seră) după ce platforma de tranzacţionare a Cehiei a fost atacată şi au fost sustrase permise în valoare de 7 milioane de euro, scrie cotidianul britanic The Telegraph.

Furturi electronice ale certificatelor de CO2 au fost raportate şi de autorităţile din Austria, Grecia, Polonia şi Estonia. Cele aproape 500.000 de permise care au dispărut de pe platforma de tranzacţionare a Cehiei au trecut prin mai multe pieţe din estul Europei înainte de a dispărea fără urmă.

"Ar putea fi o acţiune concertată a hackerilor pentru a le vinde pe pieţe la vedere înainte ca fraudele să fie descoperite", a spus Maria Kokkonen, purtătoarea de cuvânt a comisarului european pentru probleme climatice Connie Hedegaard.

După ce în ultimele luni sistemul de tranzacţionare a certificatelor a fost de mai multe ori ţinta atacurilor informatice, autorităţile de la Bruxelles au decis să îi suspende activitatea până cel puţin pe 26 ianuarie.

În consecinţă, vor fi perturbate tranzacţii în valoare de peste două miliarde de euro, care ar fi avut loc în perioada în care platforma nu va funcţiona.

Anual, piaţa certificatelor de CO2 se ridică la 90 de miliarde de euro, Europa fiind cea mai mare piaţă din lume pentru astfel de titluri.

Un caz similar şi în România

Un caz similar a avut loc la sfârşitul anului trecut şi în România. Holcim, unul dintre cei mai importanţi producători de ciment de pe piaţa locală, a raportat că persoane necunoscute au sustras 1,6 milioane de certificate de CO2, din care au fost recuperate 600.000 de unităţi. Valoarea certificatelor ce nu au putut fi recuperate se ridică la 15 milioane de euro.