Nu ne grăbim să adoptăm euro, spun bulgarii

Autor: Gabriel Razi 20.01.2011

Bulgaria nu se grăbeşte să adere la euro, preferând să monitorizeze evenimentele legate de moneda europeană, lovită de criza din interiorul zonei euro, a spus Kalin Hristov, guvernatorul băncii centrale din Bulgaria, citat de cotidianul The Wall Street Journal.

Acelaşi mesaj a fost lansat în ultimele luni şi de oficiali din Polonia, Cehia sau Ungaria.

Hristov a subliniat că Bulgaria, ţară care are un curs monetar fix, legat de euro, îşi menţine angajamentul de aderare la moneda unică, dar comentariile sale încep să se distanţeze de la declaraţia pe care a făcut-o acum ceva timp în Sofia, care viza iniţial o aderare rapidă la moneda europeană. În decembrie, ministrul de finanţe bulgar Simeon Djankov a declarat că problemele zonei euro legate de datoriile suverane au dus la schimbarea strategiei de aderare rapidă, dar a subliniat că partidul de centru-dreapta GERB este convins că acest lucru ar trebui să se întâmple "în curând".

Analiştii spun că nu este vorba doar de autorităţile bulgare, care pun sub semnul întrebării meritele adoptării rapide a monedei euro. Multe dintre economiile din Europa Centrală şi de Est sunt în curs de redresare după cea mai gravă recesiune de la prăbuşirea comunismului încoace, în timp ce zona euro este prinsă de criza datoriei suverane.

Radovan Jelasic, fostul guvernator al băncii centrale din Serbia, în prezent consilier în cadrul băncii UniCredit, cel mai mare creditor din regiune, a declarat că "există cu singuranţă o schimbare în ce priveşte percepţia factorilor de decizie politică cu privire la adoptarea monedei euro, dar acum nu este una substanţială".

Disciplina fiscală este deosebit de importantă pentru Bulgaria, deoarece un deficit bugetar mare ar putea pune presiune asupra cursului levei, care este legat de euro.

Cursul valutar fix a fost adoptat după criza economică din 1997, care a dus la hiperinflaţie şi la prăbuşirea levei, obligă factorii de decizie politică să ducă o politică fiscală austeră pentru a se proteja împotriva atacurilor speculative.