După o lună de creştere continuă investitorii au luat o pauză

Autor: Musgociu Stefan-Pompi 20.01.2011

Bursa a scăzut uşor joi, cu 0,69%, înregistrând a treia şedinţă de corecţie din acest an, astfel că, raportat la nivelul din 2010, este cu 9,26% mai sus, însă prudenţa investitorilor la tranzacţionare a limitat lichiditatea la 18,4 milioane lei.

Piaţa a mai înregistrat corecţii foarte uşoare doar în şedinţele din 5 şi 14 ianuarie, iar în celelalte 11 sesiuni a fost pe creştere.

"În prima oră a sesiunii cumpărătorii au reuşit să tempereze scăderea, astfel că preţurile s-au stabilizat, însă variaţiile au fost reduse", a declarat Darie Moldovan, directorul de operaţiuni al SSIF Broker (BRK).

În şedinţa de joi, majoritatea acţiunilor au fost tranzacţionate încă de la deschidere la preţuri sub ultimele cotaţii de miercuri, investitorii orientându-se la tranzacţionare după linia descendentă a burselor externe. Punctul minim al indicelui general al bursei, BET-C, a fost înregistrat în jurul orei 11:00, când piaţa era în scădere cu 1,1%. Ulterior, presiunea la vânzare s-a temperat, însă cele mai multe acţiuni au continuat să consemneze cotaţii sub cele de miercuri.

Moldovan crede că lichiditatea redusă din ultimele şedinţe este determinată de prudenţa investitorilor întrucât pieţele externe au înregistrat corecţii după ascensiunea din acest an, însă bursa de la Bucureşti ar putea să continue să crească susţinută de intrarea altor investitori la cumpărare odată cu listarea Fondului Proprietatea.

"Cu toate că ne aflăm după o perioadă susţinută de creşteri, investitorii sunt reticenţi în marcarea profiturilor datorită unui sentiment pozitiv resimţit în piaţă cu ocazia apropierii momentului listării Fondului Proprietatea", a mai spus Moldovan. Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni, analizate de indicele BET, au fost realizate la preţuri în scădere în medie cu 0,86%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,47% sub nivelul de la finalul şedinţei precedente. Linia pieţei a fost urmată şi de acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF), ale căror cotaţii au coborât în medie cu 0,4%.

În aceste condiţii, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizează evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, a înregistrat un recul de 0,72%.

Acţiunile BRD (BRD) şi OMV Petrom (SNP) s-au clasat pe primele două poziţii în topul rulajelor, cu operaţiuni de 4,1 milioane lei şi, respectiv, de 2,6 milioane lei. Cele două titluri au asigurat, astfel, 37% din lichiditatea pieţei. Cea mai recentă tranzacţie cu acţiunile BRD a fost realizată la 14,53 lei, preţ cu 1,49% sub referinţă, iar cotaţia titlurilor OMV Petrom a scăzut cu 0,96%, la 0,37 lei.

Unii investitori au realizat şi tranzacţii cu titluri de stat, produse structurate, unităţi de fond şi contracte futures în valoare cumulată de 4,7 mil. lei (1,1 mil. euro). Astfel, lichiditatea totală a BVB a urcat la 23,1 mil. lei (5,4 mil. euro).

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele de la Frankfurt şi Londra înregistrau corecţii de 0,6% şi, respectiv, 1,4%, iar piaţa de la Paris era în stagnare.