Listarea Fondului Proprietatea este şansa ca Bursa de Valori să renască

Autor: Roxana Pricop 20.01.2011

Principalii oficiali ai pieţei de capital prezenţi ieri la şedinţa deschisă de redacţie ZF Expert au spus că listarea Fondului Proprietatea este un exemplu că se pot întâmpla lucruri mari şi în România.



Preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, un oficial al administratorului Franklin Templeton, brokerul care promovează Fondul în cel mai mare road show din Europa alături de analişti şi directori de investiţii au fost prezenţi ieri la şedinţa de redacţie ZF, apreciind în unanimitate că listarea Fondului Proprietatea este "şansa unui nou început pentru Bursa de la Bucureşti".

"O listare de succes a Fondului la Bursă va fi indicată de parametrii privind volumul de tranzacţionare şi capitalizare, iar aşteptările sunt mari în această direcţie. Cred că tranzacţiile zilnice cu acţiunile Fondului Proprietatea pot fi de minimum 3 milioane de euro", a spus Stere Farmache, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti. În ultimul an, valoarea medie zilnică a tranzacţiilor cu acţiuni a fost de 5 mil.euro.

Acţiunile Fondului Proprietatea sunt cele mai aşteptate titluri să intre pe Bursa de la Bucureşti, având în vedere că prin listare marile fonduri de investiţii au acces la cea mai valoroasă companie din România, dar şi că astfel foştii proprietari au posibilitatea să îşi încaseze despăgubirile.

Preşedintele BVB a dat asigurări că nu vor exista probleme de tranzacţionare dacă vor exista volume mari de tranzacţionare în prima zi, în ultimele luni platforma de tranzacţionare fiind supusă mai multor teste.

"Road show-ul de promovare a listării Fondului este în plină desfăşurare şi pot spune că din întâlnirile avute până în prezent, investitorii străini sunt foarte interesaţi de Fond, la întâlnirile avute în principalele oraşe din Europa fiind prezente şi fonduri asiatice", a spus Dana-Mirela Ionescu, director general şi preşedinte al Raiffeisen Capital&Investment - liderul consorţiului de brokeri care intermediază listarea.

De listarea Fondului Proprietatea se leagă speranţele tuturor celor implicaţi în piaţa de capital, evenimentul fiind privit ca un prim pas în dezvoltarea Bursei de la Bucureşti, care ar putea fi urmat de listarea unor companii din portofoliul Fondului.

Impactul pe termen lung ar putea fi o creştere a transparenţei companiilor de pe Bursă, îmbunătăţirea legislaţiei privind protecţia acţionarilor minoritari, dar şi atragerea pe Bursă a companiilor private, care ar putea găsi în sfârşit în Bursă o sursă alternativă de finanţare.