Comunismul, în două cărţi cutremurătoare/ de Stelian Ţurlea

Ziarul Financiar 20.01.2011

Doina Jela

Cazul Nichita Dumitru

Încercare de reconstituire a unui proces comunist

29 august - 1 septembrie 1952

Editura Curtea Veche

Ediţia a doua, revizuită şi adăugită. Cartea, mărtusiseşte autoarea, nu şi-a propus, la vremea când a fost scrisă, decît indirect să fie o istorie a Canalului Dunăre - Marea Neagră. Doina Jela a parcurs cele 2.420 de dosare din arhiva civilă a Canalului păstrată la Fondul Arhivelor Statului din Constanţa. Prima ediţie a volumului "Cazul Nichita Dumitru" (Humanitas, 1995) a stat multe săptămâni în fruntea topului librarilor la prima sa apariţie şi a primit Premiul Cartea Anului, acordat de Societatea Româno-Americană.

Nicoleta Ionescu-Gură

Dimensiunea represiunii din România în regimul comunist

Dislocări de persoane şi fixări de domiciliu obligatoriu

Editura Corint

Lucrarea este primul volum dintr-un proiect de cercetare mai amplu. Volumul tratează dislocările de persoane şi fixările de domiciliu obligatoriu din regimul comunist, fiind prima lucrare care abordeaza acest subiect de sine stătător si prima cercetare bazata pe documentele din arhiva CC al PCR, cat si ale fostelor organe de securitate. Lucrarea reconstituie, pe baza documentelor inedite de arhiva si a memorialisticii, dislocarile de persoane si fixarile de domiciliu obligatoriu in Romania, din perioada 1948-1989, dupa venirea partidului comunist la putere, care au avut loc in baza ideologiei luptei de clasă. Cercetarea arata unde si de cine a fost luata decizia unor asemenea masuri administrative, cine au fost executorii, pe cine au afectat masurile, cum au decurs operatiile de dislocare, conditiile de trai in locurile stabilite de autoritati, neregulile si abuzurile autoritatilor in inventarierea si administrarea bunurilor ramase de la familiile dislocate, scopurile unor asemenea masuri.

Cartea este insotita de o anexa documentara continand fotografii si documente in facsimil de la Arhivele Nationale ale Romaniei, Arhiva CNSAS si Arhiva Ministerului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti - Directia Instantelor Militare. Compartimentul Arhiva Cernica, relevante pentru subiectul tratat.

Nicoleta Ionescu-Gura (n. 1969) a absolvit Facultatea de Istorie a Universitatii din Bucuresti. Este doctor in istorie al Universitatii din Bucuresti. Studii postuniversitare de specializare in drept international la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti. Este coautor al volumului Membrii CC al PCR (1945-1989). Dictionar (Editura Enciclopedica, Bucuresti, 2004). Este autorul lucrarilor: Stalinizarea Romaniei. Republica Populara Romana: 1948-1950. Transformari institutionale, Editura ALL, Bucuresti, 2005 (Premiul Academiei Romane, in anul 2007) si Nomenclatura Comitetului Central al Partidului Muncitoresc Roman, Editura Humanitas, Bucuresti, 2006.