Fotbalistul român nu este o afacere de marketing. Acţiunile Galatasaray în scădere după achiziţia lui Bogdan Stancu

Autor: Cristian Hostiuc 21.01.2011

Acţiunile clubului de fotbal Galatasaray Istanbul erau vineri în scădere uşoară, de 1%, la bursa din Istanbul, achiziţia atacantului de la Steaua Bogdan Stancu neavând niciun efect.

Astăzi, acţiunile s-au mişcat între 376 şi 362 lire turceşti, ultimul preţ de la mijlocul zilei fiind de 373 lire turceşti.

Patronul echipei de fotbal Steaua Bucureşti, Gigi Becali, a anunţat ieri că l-a vândut pe Bogdan Stancu la Galatasaray pentru 6 milioane de euro.

Vedeţi cât va câştiga Bogdan Stancu la Galata

Echipa turcă este antrenată de Gheorghe Hagi de la finalul anului trecut. Faţă de noiembrie 2010 acţiunile clubului au scăzut cu 13,61%, dar în decembrie au recuperat ajungându-se la un plus de 23%.

Capitalizarea clubului de fotbal a ajuns în prezent la 354 milioane euro, faţă de 375 milioane de euro, cât era la instalarea lui Hagi ca antrenor, la sfârşitul lui octombrie 2010.

Vedeţi reacţiile românului de la vizita medicală a Galatei

În ciuda faptului că este tânăr şi are un potenţial mare, Bogdan Stancu nu este un vehicul puternic pentru activitatea de marketing, respectiv vânzările de tricouri şi sponsorizări.

Cluburile mari preferă să achiziţioneze jucători cu o valoare ridicată pentru că acest lucru le aduce vânzări mari de tricouri care acoperă în final sumele imense de transfer.

Cristiano Ronaldo, cel mai scump transfer de până acum din lume - de aproape 100 milioane de euro -, a adus clubului Real Madrid vânzări foarte mari de tricouri şi bilete la meci, astfel încât banii au fost recuperaţi în doar un an de zile.

Celelalte cluburi turceşti de pe bursă au o valoare de 446 milioane euro - Beşiktaş, 1,6 miliarde euro - Fenerbahce şi 722 milioane euro - Trabzon Spor.