Afacerile Erbaşu au urcat cu 10%, la 38 mil. euro

Autor: Ioan Dornescu 23.01.2011

Afacerile SCC Erbaşu au crescut anul trecut cu 10%, la 38 milioane euro, şi s-ar putea majora în 2011 cu 10-20%, pe baza contractelor în derulare şi a lansării unor proiecte noi în domeniul infrastructurii, susţine directorul general al companiei de construcţii, Cristian Erbaşu.

"Estimez o creştere de 10-20% în acest an datorită contractelor din portofoliu şi ţinând cont de faptul că în piaţă sunt anunţate foarte multe intenţii de proiecte cu finanţare europeană, mai ales pe domeniul infrastructurii", a afirmat Erbaşu.

SCC Erbaşu face parte, alături de alte trei firme, dintr-un grup care mai derulează activităţi în domeniul agriculturii şi în cel hotelier, controlat de familia Erbaşu.
Potrivit lui Erbaşu, afacerile celorlalte trei firme, specializate printre altele în lucrări de apă-canal, staţii de epurare, termoficare, închiriere de utilaje, transporturi, confecţii şi structuri metalice sau vânzare de materiale de construcţii, s-au menţinut în perioada 2009-2010 la circa 15 milioane euro, nivel prognozat şi în acest an.
Afacerile din agricultură şi din domeniul hotelier au generat anul trecut 300.000 euro, respectiv 500.000 euro, conform sursei citate.
"Profitabilitatea a scăzut anul trecut la 5%, de la aproximativ 10% în 2008, în condiţiile în care licitaţiile sunt mult mai strânse, iar concurenţa a crescut. Sper ca marja de profit să nu mai scadă şi în acest an", a afirmat Cristian Erbaşu.

Grupul va aloca în intervalul 2011-2012 aproximativ 1,5 milioane de euro pentru modernizarea hotelului Erbas, pe care îl deţine în Capitală, iar în urma acestor investiţii clasificarea unităţii va urca de la 3 la 4 stele.
Erbaşu a afirmat că în luna martie va începe lucrările de construcţie a unei fabrici de produse din lapte, investiţie de trei milioane de euro acoperită în proporţie de 50% din fonduri europene.
În plus, Erbaşu a depus documentaţia de accesare de fonduri europene pentru un alt proiect, de extindere a fermei pe care o deţine în localitatea Nucet, lângă Târgovişte, printr-o investiţie similară.
Totodată, Erbaşu a afirmat că este interesat să realizeze unele investiţii imobiliare mici în Bucureşti pentru construcţia de imobile cu maximum 10-12 apartamente.
Omul de afaceri, care ocupă şi funcţia de preşedinte al Patronatului Societăţilor din Construcţii (PSC), apreciază că piaţa construcţiilor va creşte în acest an, susţinută de lucrările de infrastructură.

"Imobiliarele nu mai au de unde să scadă. Prudenţa va fi în continuare cuvântul de ordine, iar lipsa banilor principala problemă din piaţă", a afirmat el.
Grupul Erbaşu a redus personalul de la 1.000 de angajaţi în 2009 la 800 de angajaţi în 2010. "Scopul a fost păstrarea salariilor la nivelul anului anterior, prin urmare a fost necesară creşterea productivităţii", a afirmat Erbaşu.