Albalact îşi vinde ferma de vaci unei companii olandeze pentru 4,7 mil. euro

Autor: Andrei Chirileasa 23.01.2011

Albalact Alba Iulia (ALBZ), cel mai mare producător de lactate local listat la Bursă, a anun-ţat că intenţionează să vândă ferma de vaci proprie pentru 4,7 mil. euro, propunere care urmează să fie dezbătută de acţionari pe 23 februarie, potrivit unui raport transmis Bursei.

"Noi avem doar această fermă şi am decis să o vindem pentru că au apărut investitori interesaţi să dezvolte partea asta, iar noi am decis să ne concentrăm pe activitatea de bază. Cumpărătorul este o companie olandeză specializată pe acest segment, care intenţionează să dubleze capacitatea de producţie, urmând să furnizeze tot către noi. Aceeaşi companie mai dezvoltă o fermă de mari dimensiuni, care probabil va deveni furnizor tot către noi", a declarat Raul Ciurtin, directorul general al Albalact şi unul dintre principalii acţionari ai companiei, cu 11% din acţiuni. Tatăl său, Petru Ciurtin, este principalul acţionar al Albalact, cu o participaţie de 31,7%, iar soţia sa, Lorena Ciurtin, deţine încă 4%.

Principalul acţionar minoritar al Albalact este fondul de investiţii RC2, cu o deţinere de 25,4%.

Potrivit reprezentantului Albalact, ferma Vaidei, situată în comuna Romos din judeţul Hunedoara, produce zilnic 15.000 de litri de lapte, acoperind circa 6% din cantitatea procesată de companie.

"Preţul de 4,7 milioane de euro a fost stabilit pe baza valorii tuturor activelor fermei. Cu banii obţinuţi luăm în calcul dezvoltarea de noi produse şi asigurarea capitalului de lucru, ceea ce e mai bine decât să ne împrumutăm de la bănci", a precizat Ciurtin.

Aceasta ar fi prima vânzare mai importantă realizată de Albalact în ultimii ani, perioadă în care compania a fost mai activă pe partea de investiţii şi achiziţii.

Albalact a cumpărat în 2008 circa 93% din acţiunile producătorului de lactate Rarăul din Câmpulung Moldovenesc, printr-o tranzacţie estimată la 3,5 mil. euro, pentru a intra pe segmentul producţiei de brânzeturi. Compania a investit circa 300.000 de euro pentru lansarea pe piaţă a brandului Rarăul şi a iniţiat anul trecut procesul de fuziune a celor două companii, pentru dezvoltarea unui management integrat eficient.

În decembrie însă, acţionarii Albalact au votat împotriva fuziunii. Raul Ciurtin explică acum motivele care au stat la baza acestei decizii:

"Am renunţat la fuziune după ce am primit răspuns de la Sapard că dacă vor trece două firme care au beneficiat de câte două proiecte finanţate din fonduri europene sub aceeaşi companie, acele proiecte ar deveni neeligibile şi ar trebui să returnăm banii", a precizat şeful Albalact. Producătorul din Alba Iulia deţine două dintre cele mai cunoscute branduri de pe piaţa locală a lactatelor, Zuzu şi Fulga.

În 2009, Albalact a ocupat locul al patrulea în topul producătorilor de lactate din România, cu afaceri de 226 de milioane de lei (53,3 milioane de euro). Principalii concurenţi sunt grupuri internaţionale, precum Danone, FrieslandCampina, Hochland şi Lactalis (La Dorna).

Francezii de la Lactalis au purtat la finele lui 2009 discuţii cu acţionarii Albalact pentru preluarea companiei, însă tranzacţia a intrat în impas după ce un acţionar minoritar al Albalact a reclamat o parte din pachetul majoritar de acţiuni deţinut de familia Ciurtin, în baza unei înţelegeri dinainte de privatizarea companiei. Disputa a ajuns în justiţie.

Eşecul tranzacţiei de vânzare a Albalact, dar şi scăderea generală a consumului în 2010, ca urmare a măsurilor de austeritate ale Guvernului, au determinat un sentiment negativ faţă de acţiunile companiei, care au pierdut anul trecut 35%.

Albalact a înregistrat în primele nouă luni ale anului trecut o cifră de afaceri de 183 mil. lei (43 mil. euro), în creştere cu 9% faţă de perioada similară a lui 2009, şi un profit net de 2,4 mil. lei (565.000 de euro), în urcare cu 39%.

De la începutul anului, acţiunile Albalact au câştigat 4,4%, tranzacţionându-se vineri la preţul de 0,2561 lei. Capitalizarea companiei este de 167 milioane de lei (39 milioane de euro).