4.500 de studenţi români pleacă anual să lucreze în SUA şi Europa pe timpul verii şi vin acasă cu câte 7.000 de dolari

Autor: Adelina Mihai 23.01.2011

Cel puţin 4.500 de studenţi români au plecat anul trecut să lucreze în SUA sau în Franţa, Italia şi Spania prin intermediul programului de schimb de experienţă Work & Travel, pe salarii lunare cuprinse între 500 şi 1.000 de euro pe lună.

Deşi nu strâng din salarii mai mult de 3.000 de euro în cele trei luni de program, studenţii români ajung acasă cu venituri de 4.500- 5.500 de euro, suplimentându-şi veniturile printr-un al doilea job, muncă peste program şi bacşişuri.

Andrei T. a plecat în 2007 prin intermediul acestui program în California, în timp ce era student în anul II la Facultatea de relaţii economice internaţionale din cadrul Academiei de Studii Economice.

"Am stat trei luni şi jumătate şi am lucrat iniţial ca ajutor de bucătar, apoi ca bucătar la un teren de golf, unde lucram cam 10 ore pe zi. Nici nu se pune problema recuperării investiţiei, îmi amintesc că am venit acasă cu 7.500 de dolari", a spus Andrei.

Şi Cătălina, studentă în anul I la master în cadrul Academiei de Studii Economice, va pleca în această vară în oraşul Atlantic Beach, prin intermediul companiei American Experience, companie care se ocupă de găsirea de joburi şi consilierea tinerilor care vor să plece prin intermediul acestui program.

"Programul costă în jur de 1.000 de dolari, iar costurile totale, care includ şi cheltuielie din prima săptămână, ajung la 2600- 2.700 de dolari, pe care am înţeles că îi voi recupera", spune Cătălina. Ea va lucra într-un restaurant cu specific pescăresc pentru o perioadă de trei luni, dar va mai sta cel puţin încă două săptămâni după finalizarea programului pentru a vizita New Yorkul.

"Salariul este de 7,5 dolari pe oră şi de 10 dolari/ oră dacă voi lucra suplimentar. Taxele plătite până acum nu includ cazarea, care va costa 80 de dolari pe săptămână. Interviul de aplicare nu a fost greu, pentru că practic noi le dăm bani companiilor să ne găsească un job", adaugă Cătălina.

Printre companiile care intermediază astfel de programe se mai află Adira Interexchange, BRG Work, Com Invest, StudentTravel, TransUSA, USTravel, Zip Travel sau Work Profiler.

În general, studenţii pleacă pe o perioadă de trei luni, contractele încheindu-se, de regulă, în perioada 15 iulie - 1 octombrie, iar aceştia mai pot sta încă 30 de zile după ce s-a finalizat perioada contractului.

"Anul trecut au plecat în jur de 3.400 de studenţi români prin intermediul acestui program în SUA, iar numărul de studenţi care pleacă diferă în funcţie de numărul de contracte pe care companiile din fiecare ţară reuşesc să le atragă. În total, 140.000 de studenţi pleacă anual în SUA pentru aceste programe, iar cei mai mulţi pleacă din Rusia, Brazilia, Ucraina şi Moldova", a spus Mihai Păun, director executiv al companiei American Experience, companie care intermediază acest program şi care a avut o cifră de afaceri de aproape 1,1 milioane de euro anul trecut, potrivit reprezentanţilor companiei.

Salariile pe care le obţin studenţii care pleacă nu sunt foarte mari, între 7 şi 8 euro pe oră câştigând salariaţii care obţin salariul minim pe economie în America.

"Am avut un student care a câştigat anul trecut 15.000 de dolari. În medie, ei câştigă între 6.000 şi 7.000 de dolari, iar cel mai bine plătite poziţii sunt cele în care se poate obţine bacşiş", a spus Luana Cosma, coordonator program Work & Travel în cadrul companiei Zip Travel, care a avut o cifră de afaceri de peste 700.000 de euro anul trecut.

În general, joburile oferite sunt în domeniile hotelier şi turism, pentru că sunt oameni care au businessuri sezoniere pe care le deschid în mai şi le închid în septembrie.

"Este preferabil să plece studenţii aflaţi în anul II de facultate, să fie studenţi la zi la facultăţi acreditate, să aibă media peste 7 şi preferabil să nu aibă restanţe şi să cunoască limba engleză la nivel conversaţional", a mai spus Cosma de la Zip Travel.

Pentru studenţii care nu au bani pentru program există posibilitatea acordării unui credit de la BRD, cuprins între 1.700 şi 3.200 de dolari - în funcţie de costul biletului de deplasare, care trebuie rambursat în nouă luni.

"Sunt din ce în ce mai mulţi tineri care au accesat acest credit. Anul trecut 15-20% din cei care au plecat au accesat acest credit. De asemenea, statisticile noastre arată că 70% din cei care pleacă reuşesc să economisească între 3.000 şi 5.000 de dolari", a spus Păun de la American Experience.