Întrebare de 250 mil. euro: câţi asiguraţi au medicii de familie pe liste

Autor: Ioana David 23.01.2011

În Capitală există 1,6 milioane de persoane pe listele medicilor de familie în prezent, iar anterior existau 2,5 milioane, conform declaraţiilor oficialilor Casei Naţionale de Sănătate, iar diferenţa este pusă pe seama raportărilor false făcute de cadrele medicale.

Anul acesta, statul a alocat pentru cei 11.000 de medici de familie peste 1 mld. lei (254 mil. euro), nivel puţin mai redus comparativ cu 2010.

Reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) au vorbit în mai multe rânduri despre fraudarea listelor de pacienţi, în principal prin trecerea pe aceste liste a unor CNP-uri false. Miza este extrem de mare pentru că medicii de familie sunt remuneraţi în baza celor înscrişi pe liste. Concret, medicii sunt plătiţi în baza unui sistem care presupune că 70% din plată sunt generate de numărul celor pe care îi au pe liste (per capita), iar restul de serviciile prestate (per serviciu).

Altfel spus, un medic de familie încasează lunar de la Casa de Asigurări de Sănătate cu care are încheiat un contract pentru prestarea de servicii o sumă de 4,5 lei pentru fiecare pacient înscris pe listă, potrivit datelor furnizate de Monica Zugravu, medic de familie. Această sumă se încasează indiferent dacă acel pacient se prezintă pentru a solicita servicii sau nu. Pe lângă aceasta, medicii mai încasează şi o sumă unică de 0,95 lei pentru fiecare serviciu prestat. În condiţiile în care fiecare medic de familie are în medie în jur de 1.500-1.600 de persoane înscrise pe listele sale, el primeşte lunar peste 6.700 de lei (1.600 de euro) în contul acestor persoane.

Pe de altă parte, lunar un medic de familie acordă peste 350 de consultaţii, pentru care mai încasează peste 300 de lei. Sumele sunt brute, din ele se scad cheltuielile aferente funcţionării unui cabinet, dar şi impozitul de 16%. Conducerea CNAS a solicitat Curţii de Conturi o anchetă pentru a "determina dimensiunea acestui fenomen (a înscrierii false de pacienţi în listele medicilor de familie - n.red.) şi pentru a identifica sursele acestuia".

Prin introducerea ultimei versiuni a sistemului informatic, casele de asigurări de sănătate pot observa în timp real activitatea medicilor de familie şi orice serviciu raportat de aceştia, inclusiv medicamentele prescrise. Sistemul a costat până acum peste 36 mil. euro şi urmează să fie continuat cu cardul de sănătate, cu prescripţia electronică şi fişa electronică.

La finalul anului 2010, Ministerul Sănătăţii a anunţat că ar putea implementa noi reglementări pentru medicii de familie, astfel încât ei să fie plătiţi în proporţie de 50% în funcţie de serviciile prestate şi 50% în funcţie de numărul de pacienţi înscrişi.