Opinie Victor Rotariu - Gândul: Pensiile de patru stele

Autor: Victor Rotariu 23.01.2011

Recunoştiinţa statului faţă de cei care au ieşit la pensie din Armată, Interne, din Servicii sau care au purtat roba de magistrat se măsoară în bani. În banii de pensie, care, dacă sunt prea puţini, reprezintă un atac direct la onoarea de militar, de poliţist sau de ofiţer de informaţii. Asta ar fi prima concluzie în urma scandalului privind recalcularea pensiilor de la Apărare.
A doua concluzie este că statul este foarte recunoscător, în bani, unui grup exclusivist de pensionari, vreo 180.000 la număr, în timp ce pensionarii de rând, ceilalţi cinci milioane, trebuie să se descurce doar cu ce primesc pentru ce-au muncit, fără niciun bonus.

Este greu de spus, dacă nu imposibil, care este pensia corectă care ar trebui acordată unui general. Unul dintre ei, după recalculare, are 2.200 de euro pe lună, adică exact cât ia un pensionar de rând într-un an. Recunoştiinţa statului nu poate fi, totuşi, măsurată corect în bani, după cum susţin chiar unii generali care reprezintă, mai ales la TV, interesele colegilor pensionari. Se pot face însă comparaţii. Cei 180.000 de pensionari de la Apărare, Interne, SRI şi celelalte servicii încasează cât 434.000 de pensionari de rând. Să nu spunem nici că e mult, nici că e puţin. E o pensie medie de 514 euro pe lună faţă de una de 176 de euro. Atât. Unii au mai mult, alţii mai puţin. Poate că, de fapt, cei care au mai mult nu au prea mult, ci cei care au mai puţin au prea puţin.

Dacă vine însă vorba despre drepturi, despre respectul, în forma lui financiară, acordat celor care au făcut, poate, mai mult decât alţii, pentru România, (deşi este imposibil de demonstrat cine, cât a făcut) nu putem uita de veteranii de război. Cei 221.000 de beneficiari ai legilor 41/1991 şi 44/1994 privind veteranii de război, precum şi unele drepturi ale invalizilor şi văduvelor de război primesc o indemnizaţie medie lunară de 146 de lei, adică 34 de euro, cât factura la căldură într-o lună de iarnă. Un ofiţer ieşit la pensie ia, în medie, cât 16 veterani de război, invalizi sau văduve ale veteranilor de război. Citiţi editorialul lui Victor Rotariu pe www.gandul.info.