La Forumul Economic de la Davos se va schiţa economia mondială postcriză

Autor: Gabriel Razi 24.01.2011

Cei mai importanţi lideri politici, bancheri şi şefi ai marilor companii multinaţionale se vor întâlni începând de mâine în staţiunea elveţiană Davos la cea de-a 41-a ediţie a Forumului Economic Mondial (WEF), pentru a trasa direcţiile către care se va îndrepta economia mondială în perioada postcriză, scrie Financial Times.

Discuţiile ce se vor purta la Davos vor avea loc sub dictonul "Norme comune pentru o nouă realitate". Tematica reflectă problemele cu care se confruntă atât şefii de state şi de guvern, cât şi cei din fruntea marilor companii multinaţionale. Lideri vor încerca să găsească soluţii pentru problemele care apar în contextul unei lumi tot mai complexe şi interconectate care erodează simultan valorile şi principiile comune, afectând atât încrederea populaţiei în mediul politic, cât şi siguranţa creşterii economice şi a stabilităţii politice.

Economiile din Est vor avea un an mai slab decât 2010

Discuţiile din spatele uşilor închise urmează să fie dominate de criza datoriilor din Europa, de capacitatea Chinei de a susţine creşterea economică şi de ambiţiile tot mai mari ale economiilor emergente.

"Sunt îngrijorat că guvernele şi organizaţiile internaţionale nu mai pot face faţă noilor realităţi. Trebuie să facem o tranziţie de la rezolvarea problemelor către prevenirea acestora. La întâlnirile de la Davos s-a discutat tot timpul despre globalizare, însă acum nu mai există acelaşi consens ca în trecut", crede Klaus Schwab, fondatorul WEF.

2.500 de invitaţi, 35 de şefi de state şi de guvern

La întâlnirea din acest an sunt aşteptaţi 2.500 de invitaţi, printre care 35 de şefi de state şi de guven, în frunte cu preşedintele Rusiei Dmitri Medvedev, care va deschide întâlnirea, cancelarul german Angela Merkel, primul-ministru birtanic David Cameron, preşedintele francez Nicolas Sarkozy sau preşedintele Africii de Sud, Jacob Zuma.

Cel mai important oficial american care va participa la întâlnirea de la Davos este secretarul Trezoreriei Timothy Geithner, care va susţine interesele Statelor Unite alături de fostul preşedinte Bill Clinton, un invitat obişnuit al întâlnirilor organizate de Forumul Economic Mondial.

Invitaţii văd întâlnirea de la Davos ca pe o excelentă oportunitate pentru a purta negocieri informale şi pentru a întâlni alţi lideri cu care nu ar fi avut în mod normal oportunitatea de a discuta.

"Nu am absolvit aceleaşi universităţi şi nici nu mergem la golf împreună. Pentru mine ca şef al unei bănci din Rusia care încearcă să se conecteze la economia vestică, WEF este una dintre cele mai bune platforme de discuţii", spune Ruben Vardanian, director executiv al băncii de investiţii Troika Dialog.

Bancherii se întorc la Davos

Dacă în ultimii doi ani, în timpul crizei financiare şi economice, cele mai importante figuri ale sectorului bancar au evitat să fie prezente la Davos din cauza acuzaţiilor că s-au aflat la baza crizei financiare, acum marile bănci de pe Wall Street şi din Europa îşi trimit în Elveţia managementul de top. Singura excepţie este Goldman Sachs, care nu va fi reprezentată de directorul executiv Lloyd Blankfein.

"A fost o perioadă de remuşcări şi justificări pentru bănci. Cred că această perioadă trebuie să ia sfârşit", spunea recent Robert Diamond, CEO al băncii britanice Barclays.

Anul acesta la WEF vor fi prezente figuri marcante ale finanţelor printre care Jamie Dimion, CEO al J.P. Morgan Chase, Vikram Pandit, CEO al Citigroup sau şeful Deutsche Bank, Josef Ackermann.

Bancherii urmează să continue discuţiile începute anul trecut alături de elita politică referitoare la soluţii pentru a împiedica declanşarea de noi crize financiare. În acest an, finanţiştii urmează să continue pe aceeaşi tematică, criza din Europa urmând să domine agenda discuţiilor în contextul fragilităţii sectorului bancar ca urmare a deţinerii de către acesta a unei mari părţi din titlurile de stat emise de economiile periferice din Europa.


Ageda forumului

Răspusuri petru o ouă realitate. Îţelegerea aspectelor "oii realităţi" şi oportuitatea de a colabora petru a modela oua ecoomie modială î cotextul cursei tot mai acerbe petru competitivitate, a lipsei tot mai acute a resurselor aturale şi a schimbării rolului pe care îl au guverele.

Prespective ecoomice. Liderii prezeţi la Davos vor îcerca să găsească răspusuri la îtrebări care maciă ecoomia modială: iflaţie sau deflaţie? Vor avea efect măsurile luate? Va fi evitată o ouă itrare î recesiue?

Prefaţarea agedei G20. Forumul Ecoomic Modial di acest a va da idicii î legătură cu tematica discuţiilor ce vor avea loc la îtâlirea G20, istituţie de la care se aşteaptă soluţii petru lasarea ecoomiei modiale către creştere ecoomică moderată şi susteabilă.

Costruirea uui mecaism petru riscuri globale. Se vor pue bazele uui mecaism pri care se urmăreşte o mai buă îţelegere a riscurilor globale, care urmează a fi cotracarate pritr-o atitudie colaborativă, itegrată şi proactivă.