Crescătorii de porci spun că vor pierde 100 de milioane de lei în următoarele trei luni dacă preţul cărnii nu creşte

Autor: Liviu Iancu 24.01.2011

Crescătorii de porci din România esti­mează că vor înregistra pierderi de circa 100 de milioane de lei în urmă­toa­rele trei luni dacă preţul cărnii se va menţine la nivelul scăzut înregistrat în prezent şi cer sprijin din partea Ministerului Agriculturii.

Patronatul Român al Cărnii de Porc a solicitat primului-ministru şi minis­trului agriculturii să ia măsuri urgente de protecţie şi susţinere a sectorului ca urmare a crizei cu care se confruntă piaţa cărnii de porc la nivel european.

"Solicităm guvernului să ia măsuri urgente ca să nu ajungem cu toţii în faliment", a declarat luni, într-o con­fe­rin­ţă de presă, Gheorghe Caruz, preşe­dintele Patronatului Cărnii de Porc din România. El a adăugat că în prezent crescătorii pierd 1,5 lei pentru fiecare kilogram de carne comercializată.

"Situaţia nu există doar la noi, ci în toată Europa, dar la ei s-au găsit soluţii pentru subvenţii ascunse", a spus Caruz, care a adăugat că dacă nu se vor lua măsuri de protecţie a sectorului, vor rămâne fără locuri de muncă peste 50.000 de persoane.

Pentru evitarea colapsului, crescă­torii de porci cer să fie luate o serie de mă­suri, printre care acordarea unor com­pensaţii din bugetul naţional sau din fondul de intervenţie al Uniunii Euro­pe­ne pentru pierderile provocate fer­mie­­rilor de căderea pieţei, ela­bo­ra­rea unui act normativ care să prevadă obli­ga­tivitatea de a informa consumatorii prin afişarea în magazine a ţării de origine a cărnii de porc şi activarea sprijinului financiar european pentru stocarea unor cantităţi de carne de porc, măsură de care fermierii români nu pot beneficia pentru că nu au dreptul să exporte carne.

De asemenea, ei mai cer ca societăţile comerciale de creştere a porcilor să ramburseze, pe o perioadă prestabilită, doar 6% din TVA, diferenţa urmând să fie utilizată pentru autofinanţare.

Potrivit patronatului, producătorii germani au scăzut drastic, în ianuarie, preţul cărnii de porc, de la 1,5 euro la 1,12 euro pe kilogram, ceea ce îi obligă şi pe fermierii români să reducă preţurile pentru a putea rămâne în piaţă.

Cer interzicerea importurilor din Germania

Crescătorii de porci susţin că este posibil ca în România să fi ajuns carne de porc din Germania contaminată cu dioxină, un produs cancerigen, şi cer interzicerea importurilor din această ţară, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, Gheorghe Caruz, preşedintele patronatului din domeniu.

"Am suspiciunea că în ţara noastră, dacă nu a intrat până acum, va intra carne cu dioxină din Germania", a mai spus Caruz. El recomandă exclusiv consumul de carne produsă în România şi susţine că produsele din import "pot avea dioxină".

Caruz a afirmat că în ultimele trei săptămâni carnea de porc din import s-a ieftinit de la 1,5 euro pe kilogram carcasă la 1,12 euro. Caruz spune că ieftinirea a avut loc din cauză că producătorii germani au micşorat preţurile din momentul în care s-a anunţat că în această ţară s-a depistat carne de porc contaminată cu dioxină.

Totodată, Caruz apreciază că este greu să fie verificate toate importurile, deoarece o probă de dioxină costă 400 de lei.

"Cine va da atât la fiecare maşină de porci importată? Unde e carnea de la cele 900 de ferme din Germania depistate cu dioxină şi de ce au scăzut atât de mult preţurile în ultimele săptămâni?", s-a întrebat preşedintele patronatului.

El spune că Germania a ocupat anul trecut 33% din totalul importurilor de carne de porc făcute de România.