Ce reacţii a provocat afirmaţia-şoc a lui Mişu Negriţoiu privind generaţia politică „vinovată“

Autor: Razvan Voican 24.01.2011

Mişu Negriţoiu, care în ultimii 14 ani a lucrat pentru o bancă privată străină după ce anterior ocupase mai multe demnităţi publice, acuză generaţia politică a anilor '90 de eşecul reformelor din România şi de revenirea la problemele de acum 15-20 de ani. Afirmaţiile sale au stârnit numeroase comentarii pro şi contra pe site-ul www.zf.ro.

Negriţoiu îşi asumă apartenenţa la generaţia "incriminată", însă spre deosebire de ceilalţi exponenţi ai acesteia acum 14 ani a făcut trecerea la sectorul privat, deţinând funcţia de CEO al ING Bank de aproape cinci ani. De asemenea, afirmă că nu se gândeşte să revină în administraţia de stat, invocând inclusiv considerente de vârstă. Negriţoiu împlineşte în primăvară 61 de ani. El îi nominalizează pe preşedintele Traian Băsescu şi pe guvernatorul BNR Mugur Isărescu drept reprezentanţi ai generaţiei politice a anilor '90, în condiţiile în care cei doi sunt figuri publice constante ale perioadei din 1990 până în prezent, ocupând diferite funcţii de putere şi fiind implicaţi în decizii cruciale pentru România. Iată cum au comentat cititorii ZF afirmaţiile şefului ING:

Dacă un astfel de profesionist recunoaşte asta, e mare lucru, dar cu o floare nu se face primăvară. Aş vrea să-l văd şi pe primul care va recunoaşte public că nu poporul e de vină pentru tot ce se întâmplă, că asta se susţine peste tot, fie politruci, fie mass-media.

Comunismul a durat 45 de ani. Au trecut mai bine de 20 de ani de la revoluţie, iar noi circulăm pe străzile făcute în timpul regimului lui Ceauşescu, copiii învaţă în aceleaşi şcoli, spitale nu s-au mai construit, hidrocentrale, centrala de la Cernavodă, baraje, industrie pe care acum nu o mai avem, preţul la combustibili pe care acum ni-l fixează alţii şi o libertate care şi acum e relativă (pot să spun ce vreau, dar ce folos). Întrebarea e: Cu ce sunt mai presus cei de azi faţă de cei de ieri?

Cu ce se pot lăuda în afară de faptul că ei au acumulat averi, dar au vândut ţara.

E de bun simţ ce spune: dacă priveşti pe stradă, toate progresele care s-au făcut au fost ale mediului privat.

Fost (?) PSD-ist, taxat de guvernator pentru atacurile speculative repetate (ale ING) la adresa monedei naţionale, oare de ce îi nominalizează ca exponenţi doar pe Băsescu şi Isărescu? :)

Felicitări dl. Negriţoiu pentru această afirmaţie: demult o aşteptam de la dumneavoastră. Este bine că măcar în al 20-lea ceas recunoaşteţi că generaţia dumneavoastră a dus ţara asta aici unde este! Două lucruri mai sunt de făcut: colegii dumneavoastră de generaţie să recunoască şi ei faptul că atât au putut şi să sperăm că generaţia care vă urmează să înţeleagă şi să corecteze greşelile generaţiei dumneavostră!

După mine, singura speranţă ar fi retragerea aproape totală a statului din economie. Să taie drastic impozitele, dar şi cheltuielile publice. Parteneriate public-private pentru proiectele majore de investiţii, privatizarea regiilor autonome (la preţuri corecte) şi tăierea subvenţiilor pentru industriaşii de carton. Mai trebuie suspendate imediat cheltuielile inutile gen săli polivalente şi blocuri ANL în comune cu 2.000 de locuitori. Problema cea mai mare va fi la CAS şi casa de pensii. Datorită situaţiei demografice, deficitele vor deveni nesustenabile şi vor trage statul înspre faliment. Vor fi foarte greu de reformat. Dar nici nu încearcă nimeni....

Un prim pas către reconstrucţia ţării ar fi ca politicul să-şi retragă membrii din structurile instituţiilor de stat. Problema aici ar fi că aceşti membri ce conduc nu au habar de management sau bună administraţie şi se limitează strict la comenzile politice, chiar nerespectând legea.

Lăsând la o parte atacul asupra guvernatorului, atac cu rădăcini subiective (a vrut să fie guvernator în mandatul lui Năstase), restul este corect, inclusiv ce spune despre BNR. Numai că această confesiune nu ajută pe nimeni cu nimic. Vorbe goale de care sunt sătul până în gât.