POSDRU, primul program de finanţare de la UE care se apropie de terminarea banilor

Autor: Adelina Mihai 24.01.2011

Cei care au depus şi au câştigat proiecte finanţate din fondurile europene pentru resurse umane au semnat contracte în valoare de 3,51 miliarde de euro până la sfârşitul anului trecut, adică peste trei sferturi (82%) din suma totală acordată României de către Uniunea Europeană pentru dezvoltarea resurselor umane până în 2013.



În 2010, în conturile beneficiarilor au intrat peste 400 mil. euro, bani cu care s-au plătit zeci de mii de salarii ale managerilor de proiect, trainerilor sau ale angajaţilor care au fost implicaţi în astfel de programe, având în vedere că cele mai mari costuri ale unui astfel de program - între 50 şi 60% - sunt reprezentate de cheltuielile cu salariile.

POSDRU (Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane) devine astfel primul program de finanţare europeană (din cele şapte programe începute în 2007) care se apropie de final.

"Pentru cei care nu au depus cererile de rambursare la timp şi nu au motive obiective pentru întârziere vom rezilia contractele şi le vom solicita să ne returneze prefinanţarea. Totuşi, anul viitor vor exista două noi surse de finanţare pentru cei care vor să mai depună proiecte: una care să provină din realocarea fondurilor şi una din aceste rezilieri de contracte", a spus Anca Zevedei, şefa autorităţii de management care gestionează fondurile europene pentru resurse umane. Până la jumătatea anului, ea estimează că se va reuşi semnarea contractelor în valoare de aproximativ 4,25 miliarde de euro.

Zevedei a precizat că în acest an va solicita realocarea a 150 de milioane de euro de pe axa "Asistenţă tehnică" (care a primit finanţare pentru funcţionarea şi organizarea autorităţii de management), pentru că banii nu vor reuşi să fie cheltuiţi din cauza legislaţiei din domeniul achiziţiilor publice. Banii vor fi redistribuiţi către o altă linie de finanţare, destinată şomajului şi economiei sociale, pentru care a existat un interes mai mare în acest an. Anul trecut, autoritatea de management a reuşit să realoce fonduri de 300 mil. euro către domeniile de interes.

De altfel, tot mai multe firme, ONG-uri, asociaţii profesionale sau instituţii de învăţământ publice şi private au anunţat în ultima perioadă lansări de proiecte finanţate din fondurile europene pentru HR. Beneficiarii au obţinut bani fie pentru programe de training, de dezvoltare a antreprenoriatului sau de reconversie profesională, dar şi pentru burse doctorale sau pentru cercetări despre inserţia absolvenţilor pe piaţa muncii. Spre exemplu, numai săptămâna trecută au fost lansate două proiecte finanţate din acest program: Asociaţia Uniunea Editorilor din România a anunţat lansarea unui program de formare şi sprijinire a angajaţilor pentru o practică editorială profesionistă, în timp ce Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi a anunţat debutul unui proiect despre discriminarea femeii.

La negocierea intrării în UE în 2007, România a primit un pachet financiar în valoare de 30 mld. euro, din care 16,9 mld. euro sunt fonduri structurale şi de coeziune, în care sunt incluse şi finanţările pentru dezvoltarea resurselor umane. Pentru stabilirea sumei, s-au luat în considerare indicatori precum valoarea PIB-ului pe cap de locuitor, populaţia ţării şi nivelul de dezvoltare pe regiuni ale statului. "Din păcate, am început cu stângul în acest program, de aceea 2010 a fost anul relansării programului. Nu am avut de unde să avem rambursări până acum, pentru că nu am avut proiecte contractate. Cu siguranţă însă nu vom pierde bani nici în 2011", a mai spus Zevedei.

În 2007, primul an în care a început programul, nu a avut loc nicio lansare de linii de finanţare, iar în 2008 şi 2009 interesul nu era atât de mare, fie din cauza legislaţiei, fie din cauza lipsei de finanţare alternativă. De asemenea, perioadele foarte mari dintre depunerea proiectelor, aprobarea şi semnarea contractelor au dus la o suspendare a plăţilor de către autorităţile de la Bruxelles în luna martie a anului trecut pentru o perioadă de trei luni.

Rata scăzută de absorbţie de la finele anului 2009 a fost şi motivul invocat de autorităţi pentru demiterea Cristinei Iova, fosta şefă a autorităţii de management a POSDRU.

Cum a evoluat bilanţul fondurilor europene pentru HR în ultimii trei ani

2008

Valoarea totală a proiectelor contractate: 350 mil. euro

Valoarea plăţilor efectuate (prefinanţări şi rambursări):

28 mil. euro

2009

Valoarea totală a proiectelor contractate: 330 mil. euro

Valoarea plăţilor efectuate (prefinanţări şi rambursări):

40 mil. euro 2010

2010

Valoarea totală a proiectelor contractate: 2,62 mld. euro

Valoarea plăţilor efectuate (prefinanţări şi rambursări):

417,6 mil. euro

Cum s-au împărţit banii europeni pentru dezvoltarea resurselor umane.

4,25 mld. €

este valoarea sumei alocate pentru POSDRU în perioada 2007-2013.

8,9 mld. €

a fost valoarea totală a proiectelor depuse până la finele lunii noiembrie 2010.

3,51 mld. €

este valoarea totală a proiectelor aprobate în perioada 2007-2010.

3,3 mld. €

este valoarea proiectelor contractate în perioada 2007-2010.

485,6 mil. €

este suma plăţilor (prefinanţări şi rambursări) primite de beneficiari până la finele anului trecut.