Tranzacţii de 11 mil. euro în prima jumătate de oră de tranzacţionare a Fondului Proprietatea. Preţul rezistă la 0,62 lei, iar capitalizarea este de 2 mld. euro

Autor: Andrei Chirileasa 25.01.2011

Fondul Proprietatea (FP) a debutat la Bursă cu peste 1.100 de tranzacţii derulate doar în prima jumătate a orei de tranzacţionare, valoarea acestora, de 11 mil. euro fiind dublă faţă de lichiditatea medie zilnică din ultima lună. Volumul de acţiuni tranzacţionate depăşeşte 0,5% din capitalul social al fondului.

Preţul acţiunilor Fondului Proprietatea s-a stabilizat în apropierea nivelului de 0,62 lei, după ce a oscilat în deschidere între un minim de 0,602 lei şi un maxim de 0,63 de lei. La preţul de 0,62 lei, capitalizarea FP este de 2 miliarde de euro.

Preţul este cu circa 24% mai mare faţă de ultimele preţuri vehiculate în luna decembrie pe piaţa "gri" a titlurilor Fondului Proprietatea.

Potrivit datelor disponibile în sistemul Bursei, la care au acces firmele de brokeraj, volumul total de acţiuni existente la vânzare (oferta totală) este de circa 410 milioane de titluri, în timp ce cererea este de circa patru ori mai mică, adică 100 de milioane de titluri.

Franklin Templeton, administratorul Fondul Proprietatea, a anunţat ieri că va începe încă de astăzi programul de răscumpărare de acţiuni, care vizează până la 10% din titlurile fondului. Prin aceste operaţiuni, Templeton încearcă să susţină preţul acţiunilor FP. Titlurile răscumpărate vor fi anulate.