Eliminarea centului pe litru aduce prima ieftinire a carburanţilor

Autor: Roxana Petrescu 25.01.2011

Cei mai mari jucători din piaţa petrolieră locală, Petrom şi Rompetrol, au anunţat primele scăderi de preţuri de anul acesta, de circa 4 bani pe litru. Ieftinirile nu au intervenit pe fondul protestelor din benzinării sau ca efect la declaraţiile dure ale oamenilor politici, ci datorită eliminării unei taxe şi anume centul pe litru.

"Datorită reducerii componentei de taxare cu 0,01 dolari, ca urmare a sistării colectării taxei reprezentând Fondul Special pentru Produse Petroliere (FSPP), preţul carburanţilor în benzinăriile OMV şi Petrom se va reduce cu 4 bani pe litru începând cu data de 25.01.2011", spun reprezentanţii Petrom, cea mai mare companie din România.

La rândul lor, reprezentanţii Rompetrol, al doilea mare jucător din piaţa petrolieră locală, spun că tot de ieri a aplicat o ieftinire de 3 bani pe litru pentru toate sortimentele de carburanţi comercializate în reţeaua proprie."Rompetrol Downstream, divizia de retail a grupului Rompetrol în România, va reduce din 25 ianuarie preţurile de referinţă la carburanţii comercializaţi cu 0,03 lei/litru, ca urmare a eliminării de vineri, 21 ianuarie, a taxei de 1 cent USD/litru aferentă FSPP", spun reprezentanţii Rompetrol.

Fondul Special pentru Produse Petroliere a fost creat pentru stingerea datoriilor fostei Companii Române de Petrol în valoare de aproximativ 647,3 milioane de dolari. Taxa de 0,01 dolari/litru s-a aplicat din 1 ianuarie 2001 carburanţilor produşi şi comercializaţi în România, iar din 2005 aceasta s-a aplicat şi celor exportaţi. Datoria fostei Companii Române de Petrol, reprezentând creditele contractate pentru finanţarea importurilor de ţiţei din perioada 1992-1997, a fost acoperită integral încă din luna octombrie a anului trecut, dar statul a continuat să încaseze taxa de un cent pe litru, sumele suplimentare fiind utilizate pentru diminuarea datoriei publice.

Petroliştii spun că nu a fost publicat un document în care se specifică foarte clar eliminarea centului pe litru începând cu o anumită dată, dar companiile de profil au primit înştiinţări oficiale din partea Ministerului Economiei prin care erau excluse de la plata acestei taxe.

În aceste informări oficiale se precizează următoarele: "Având în vedere adresa Ministerului Finanţelor Publice, direcţia generală de trezorerie şi datorie publică, prin care se confirmă că sumele virate de Ministerul Economiei în contul FSPP sting în totalitate datoriile fostei Companii de Petrol, vă rugăm a sista în totalitate plăţile către acest fond. În acelaşi timp cu data prezentei echivalentul sumei de 0,01 dolari/litru nu trebuie să se mai reflecte în preţul de livrare al benzinei şi motorinei", se arată în documentul transmis de Ministerul Economiei către companiile petroliere pe data de 21 ianuarie.

"Perioada 21 ianuarie - 25 ianuarie a fost necesară pentru epuizarea stocurilor de carburanţi şi pentru care s-a achitat deja taxa de 1 cent USD/litru (14 USD/tonă pentru benzină şi 12 USD/tona pentru motorină)", explică reprezentanţii Rompetrol Downstream.

Potrivit petroliştilor, circa 50% din preţul plătit de români la pompă se duce în conturile statului prin taxe şi accize, restul fiind necesar pentru acoperirea cheltuielilor companiilor de profil.

"Componenta de taxe în preţul carburanţilor reprezintă circa jumătate din preţ", spun reprezentanţii Petrom. Informaţia este susţinută şi de către Rompetrol.

"În prezent, nivelul total al sumelor virate de Rompetrol Downstream către bugetul de stat (taxe, accize, TVA) reprezintă 49% din preţul final al benzinei şi de 46% din cel al motorinei. În acelaşi timp, cuatumul accizei din preţul final al carburanţilor este de 29% pentru benzină şi de 26% pentru motorină", spun reprezentanţii Rompetrol Downstream.