Listarea FP scoate la iveală milionarii

Ziarul Financiar 25.01.2011

Nepoţii industriaşului interbelic Nicolae Malaxa, care au fost primii împroprietăriţi cu acţiuni la Fondul Proprietatea, deţin în prezent aproape 8% din capitalul fondului, participaţie evaluată pe Bursă la circa 160 de milioane de euro. Ei au primit acţiuni la FP ca despăgubire pentru uzinele Faur, Republica şi pentru combinatul de la Reşiţa, care i-au aparţinut lui Malaxa şi au fost confiscate de regimul comunist. Cei trei moştenitori ai lui Malaxa sunt Loreen Malaxa, Georgia Palade vod Dusen şi Theodore Palade.

Fondul de investiţii american Cartesian, reprezentat de Nicolae Ivan, primul preşedinte al Fondului Proprietatea, se numără printre primii investitori străini care au cumpărat acţiuni FP în 2008, deţinând circa 2,77%. Valoarea acţiunilor pe Bursă era ieri de 58 mil. euro.

Senatorul UDMR Attila Verestoy a cumpărat în primăvara anului trecut un pachet de 41,2 milioane de acţiuni FP, potrivit propriei declaraţii de avere publicată în luna octombrie. În declaraţie nu se precizează la ce preţ au fost cumpărate acţiunile, însă acestea valorau ieri 6,3 mil. euro.

Şi Ionuţ Popescu, fost ministru de finanţe şi director general al FP până la preluarea administrării fondului de către Templeton, deţinea, potrivit ultimelor informaţii, circa 16 milioane de acţiuni, în valoare de circa 2,5 mil. euro.

SIF-urile au fost în ultimul an printre cei mai mari cumpărători de acţiuni FP. SIF Moldova (SIF2) a plătit 70 mil. lei pentru a cumpăra 1,14% din acţiunile FP, la preţul mediu de 0,43 lei. La preţul de ieri, de 0,65 lei, participaţia SIF2 valorează 106 milioane de lei, profitul fiind de circa 36 de milioane de lei.