Medicamente made in Romania. Cine sunt marii producatori?

Autor: Razvan Muresan 26.01.2011

Romania a devenit in ultimii ani un punct de atractie pentru multinationalele producatoare de medicamente. Desi mai e loc pentru granzi, afacerile celor care au ales Romania prospera, iar exporturile cresc in fiecare an. BUSINESS Magazin a cautat sa afle cine sunt cei care fabrica medicamente in tara noastra si care e potentialul dezvoltarii unor astfel de afaceri in anii urmatori.

"Acum 20-30 de ani, Elena Ceausescu impartea fabricile, ce sa produca si unde: fostul Sicomed se ocupa de injectabile si perfuzabile, despre Antibiotice e clar, iar Terapia medicamente solide orale din zona cardiovascular, Biofarm se ocupa de brandurile cunoscute." Am ajuns in 2011, iar configuratia producatorilor de medicamente din Romania s-a schimbat. Ce amintea mai sus Dragos Damian, seful Terapia-Ranbaxy, a fost dat uitarii, cat timp multinationalele au achizitionat vechile fabrici romanesti, le-au modernizat si, fireste, au diversificat portofoliul de medicamente produse.

Branduri precum Ciocolax sau Rinofug au disparut complet, in timp ce altele continua sa ramana in mintea pacientilor, cu succes pentru producatorii autohtoni. "In trusa de prim ajutor a sovieticilor era batrana folie de plastic de Faringosept. A ramas traditia si de aceea cea mai mare parte a exportului companiei, circa 13 milioane de euro din totalul de 15, au plecat in 2010 inspre Rusia si Ucraina", sustine CEO-ul Terapia-Ranbaxy, parte a grupului Daiichi-Sankyo. Vedeţi care sunt cei mai mari producători de medicamente din România pe www.businessmagazin.ro.