Liderul global al turbinelor eoliene: România are cel mai mare potenţial de creştere din estul Europei

Autor: Roxana Petrescu 26.01.2011

Danezii de la Vestas, liderul mondial al tehnologiei pentru parcuri eoliene, cu afaceri de peste 6 miliarde de euro în 2009, au decis anul aceasta să deschidă o reprezentanţă în România în contextul în care compania deja a vândut turbine cu o capacitate de 450 MW pentru investiţii în Dobrogea. După cercetări de 6 ani de zile, Vestas spune că acum este momentul pentru a-şi începe dezvoltarea pe piaţa locală.



"România s-a aflat pe radarul nostru în ultimii 5-6 ani de zile, dar abia acum am luat decizia de a deschide un birou local. Este o decizie care dovedeşte că piaţa locală a ajuns la o anumită maturitate. Ne aflăm în locul potrivit la momentul potrivit. România este cea mai promiţătoare ţară din Europa de Est", spune Hans Jorn Rieks, preşedinte al Vestas pentru Europa Centrală. Potrivit împărţirii businessului Vestas, din regiunea est-europeană fac parte ţări precum Bulgaria, Ucraina sau Rusia. Biroul din România are 31 de angajaţi care sunt localizaţi în Bucureşti şi în Constanţa.

Două probleme pentru paradisul eolian: legislaţia este un "fiasco", iar reţeaua este prea mică. Ce spun investitorii?

Un an bun

Anul trecut, România a înregistrat un salt spectaculos în ceea ce priveşte turbinele eoliene montate, ajungând la finalul lui 2010 să fie peste 450 MW instalaţi faţă de un bilanţ al anului 2009 de numai 14 MW. Potrivit specialiştilor din piaţă, nivelul de turbine noi montate anul trecut ar putea fi depăşit anul acesta, pe lista investitorilor fiind grupuri de talie mare, aşa cum sunt cehii de la CEZ, italienii de la Enel sau spaniolii de la Iberdrola.

"De exemplu, anul trecut în Germania s-au montat circa 2.000 MW în parcuri eoliene noi. În Bulgaria numai 100 MW, iar în Polonia circa 420 MW. Cu bilanţul de anul trecut, România se află undeva la mijlocul clasamentului, dar pe primele locuri în ceea ce priveşte potenţialul de dezvoltare dintre pieţele emergente."

Astfel, dacă în ultimii doi ani majoritatea domeniilor au fost puternic afectate de criză, investiţiile în parcuri eoliene au fost unele dintre puţinele segmente care au crescut semnificativ chiar şi în perioada de recesiune.

"În energia eoliană întotdeauna au fost fonduri pentru că este un domeniu sprijinit la nivel guvernamental prin diferite scheme de suport. În această perioadă nu am văzut scăderi majore, cu excepţia Spaniei unde guvernul a stopat vechea schemă de sprijin şi a început să lucreze la un alt mecanism", explică reprezentantul Vestas.

Deja în piaţă

Deşi oficial prezenţa danezilor a fost anunţată abia ieri, compania a început să vândă turbine eoliene încă de anul trecut, în total la finalul anului 2010 Vestas reuşind să încheie contracte ferme pentru livrarea a 450 MW, ceea ce înseamnă investiţii de circa 800 de milioane de euro. Cele mai cunoscute parcuri eoliene care urmează să fie echipate cu tehnologie Vestas sunt cele realizate de Energias de Portugal în două localităţi dobrogene, Peştera şi Cernavodă, unde s-au montat 76 de turbine eoliene. Deocamdată componentele pentru turbinele care sunt montate în România vin din ţări precum Germania, Danemarca, Spania, Vietnam, China sau Italia, în România nefiind prezentă nicio unitate de producţie pentru componentele eoliene. Astfel, deşi România încă nu este pentru moment în cărţi pentru o unitate locală de producţie a echipamentelor pentru turbine eoliene, unul dintre avantajele venirii unor mari firme de profil aici este faptul că acestea formează o forţă de muncă specializată.

"Acum sunt 13 tehnicieni pe care îi avem în training, dar numărul acestora va creşte pe viitor", spune reprezentantul Vestas.

O îngrijorare: legislaţia

Potrivit acestuia, marea îngrijorare care totuşi persistă în ceea ce priveşte piaţa locală este legislaţia. Astfel, deşi există încă din 2008 o lege care stabileşte sistemul de sprijin pentru energiile regenerabile, aceasta încă nu se aplică în lipsa unei legislaţii secundare şi a unui aviz favorabil din partea Comisiei Europene.

"Existenţa unei legislaţii clare va deschide piaţa la mai mulţi jucători pentru că băncile întotdeauna se uită la ceva tangibil şi nu sunt dispuse să-şi asume riscuri", este de părere Rieks.

În afară de Vestas, pe piaţa locală mai activează mari grupuri producătoare de tehnologie pentru parcurile eoliene. Americanii de la General Electric au un contract pentru livrarea a 240 de turbine pentru parcul de 1,1 mld. euro pe care cehii de la CEZ îl fac la Fântânele şi Cogealac. Spaniolii de la Gamesa au livrat echipamente pentru parcurile făcute de italienii de la Enel iar nemţii de la Siemens vor livra la rândul lor turbine tot pentru Enel.