Companiile austriece şi germane din România spun că vor mări salariile cu 8% anul acesta

Autori: Adelina Mihai , Traian Terzianm 26.01.2011

Peste 1.000 de companii cu capital german şi austriac prezente pe plan local au spus că vor face în acest an o creştere salarială medie de 7,9%, arată rezultatele unui studiu efectuat de firma austriacă de executive search Kienbaum, realizat în perioada aprilie-august 2010.Pe de altă parte, o cercetare a filialei locale a Kienbaum, care a inclus şi alte 73 de companii în studiu, arată că, de fapt, intenţiile reale ale angajatorilor din toate domeniile de activitate de majorare a salariilor angajaţilor români sunt între 2,7 şi 3% în acest an, însă creşterea reală nu se va resimţi în buzunarele românilor, având în vedere că inflaţia a rămas la cote mari (de peste 7,9% în prezent).

În România existau la finele anului trecut peste 17.000 de firme cu capital german şi 5.800 de firme cu capital austriac.

Topul celor mai mari salarii din economie în 2009

"În 2011 va exista o creştere salarială medie de 2,7 - 3% a salariului de bază, sub nivelul inflaţiei, iar angajatorii intenţionează să acorde alte majorări la partea variabilă a salariului, în funcţie de performanţă", a spus Loreda Dragomir, country manager pentru România şi Bulgaria în cadrul Kienbaum, cel mai nou jucător de pe piaţa locală de executive search, care şi-a deschis oficial biroul în Capitală în luna noiembrie a anului trecut. Dragomir, 41 de ani, a fost în ultimii doi ani Chief Operating Officer în cadrul Stanton Chase, una dintre cele mai mari firme de executive search de pe piaţa locală, anterior lucrând tot în companii de pe piaţa de profil precum Hudson sau Grafton.

E riscant să le spui angajaţilor în 2011 că nu poţi creşte salariile

Una dintre tendinţele observate de recruiteri în ultimii doi ani se referă la modul în care candidaţii - în special cei de la nivel de middle şi top management - îşi negociază pachetele salariale. Dacă înainte o creştere salarială foarte mare comparativ cu câştigul actual reprezenta principalul motiv pentru schimbarea locului de muncă, în prezent candidaţii nu se mai uită la câteva sute de euro în plus, ci aleg să meargă către o companie care le poate oferi stabilitatea locului de muncă şi care are suportul unor investitori din afară.

"Cred că în 2011 e riscant să vii în faţa angajaţilor şi să le spui că nu se pot creşte salariile. Pe de altă parte, dacă ai un angajat care este «vânat» de un headhunter şi i se oferă o creştere salarială de două cifre, iar el este tentat să plece, este mai bine să-l laşi să plece", a spus Mirela Flueraru, manager de resurse umane al ABB România, filiala locală a grupului elveţiano-suedez ABB, unul dintre cei mai importanţi jucători la nivel global pe piaţa de echipamente şi servicii energetice.

Pe de altă parte, dacă o companie menţine salariile la un nivel ridicat faţă de restul competitorilor de pe piaţă, şansele de a păstra angajaţii pentru o perioadă mai lungă de timp în companie sunt mai mari.

"Mereu le-am spus candidaţilor că dacă primesc o ofertă salarială mai mare cu 50% de la propriul angajator atunci când le comunică intenţia de a pleca înseamnă că nu a fost valorizat până atunci. Pe de altă parte, dacă rămâne în companie, angajatorul îşi va aminti întotdeauna că respectivul angajat a vrut să plece", a mai spus Dragomir.

Deşi în majoritatea statelor europene prognozele privind creşterile salariale depăşesc nivelul estimărilor privind inflaţia, România şi Ungaria rămân printre singurele ţări în care creşterea reală a salariilor va fi de fapt negativă. Studiul Kienbaum a fost realizat pe un eşantion de 2.000 de companii prezente în 25 de ţări. Printre cele mai mari grupuri germane şi austriece prezente pe piaţa locală se află OMV, BCR, Metro, Raiffeisen, sau Kaufland.

Salariul, principalul factor de stres la locul de muncă

Unu din trei români consideră că salariul este factorul principal de stres la locul de muncă, după şef şi mediul de lucru, potrivit unei analize a pieţei muncii în perioada 2008-2010 realizate de site-ul de recrutare Myjob, care a centralizat răspunsurile a un milion de români intervievaţi online. În 2009, aproape jumătate (48%) din angajaţii români nu raportau că ar fi stresaţi la locul de muncă, în timp ce salariul reprezenta pentru mai puţin de 15% dintre aceştia un factor principal de stres. De altfel, un alt studiu realizat anul trecut de firma de cercetare GFK, pe un eşantion de 1.000 de respondenţi, arăta că aproximativ unu din zece români nu-şi primea salariul la timp, ceea ce reprezenta una dintre cauzele stresului la locul de muncă.

Şi pretenţiile salariale ale candidaţilor au scăzut în ultimii doi ani faţă de perioada de boom economic din 2007 - 2008.

"Dacă un candidat pentru o poziţie de entry-level solicita în 2008 un salariu de 400- 450 euro, în 2009 şi 2010 acesta s-a mulţumit cu 200-250 euro", a spus Adela Râpeanu, expert în comunicare în cadrul Myjob. Dacă în urmă cu doi ani 62% dintre români aveau un venit net cuprins între 600 şi 1.800 lei, iar doar 2,4% au avut salarii peste 4.000 de lei, în 2010 a crescut numărul românilor cu salarii sub 600 lei (23,8% faţă de 18,6% în 2009), majoritatea (52%) având salarii cuprinse între 600 şi 1.800 de lei. Tot în ultimii doi ani a crescut şi numărul studenţilor sau al absolvenţilor de facultate care vor să-şi găsească un loc de muncă sau să-şi schimbe actualul job, 75% dintre cei intervievaţi dorind acest lucru.

O altă statistică arată că vârsta candidaţilor care depun o cerere pentru un loc de muncă este de 35 de ani.

Salarii tot mai mici

Salariile angajaţilor din companiile private au crescut anul trecut, în medie, cu 4,3%, însă angajaţii nu au resimţit majorările salariale la o inflaţie de aproape 7,6%, potrivit studiului salarial şi de beneficii PayWell România 2010, realizat de firma de audit şi consultanţă PricewaterhouseCoopers (PwC) România. Studiul Paywell a fost realizat pe un eşantion de 150 de companii, majoritatea multinaţionale, care au peste 140.000 de angajaţi din nouă sectoare de activitate.

"Angajatorii au manifestat intenţia de majora doar partea variabilă a veniturilor şi nu cea fixă. Este greu de spus dacă salariile de bază vor creşte în 2011, însă estimez că numărul de joburi disponibile va creşte anul acesta cu 10-15% faţă de 2010", a spus Corina Diaconu, managing partner la ABC Human Capital.

În prezent, rata inflaţiei este de 7,96%, însă ţinta prognozată de Banca Naţională în acest an este de 3%, în timp ce Comisia Europeană prevedea în prognoza de toamnă o rată a inflaţiei de 5,5% pentru România în 2011.