După doi ani de acord, FMI vede România ca pe un pacient stabilizat fără semne vitale

Autori: Mihaela Claudia Medrega , Geanina Sandu 26.01.2011

Jeffrey Franks, şeful misiunii de evaluare a FMI, a comparat România cu un pacient stabilizat, dar care nu dă semne vitale, ceea ce înseamnă că nu există creştere economică, potrivit declaraţiilor lui Cezar Corâci, preşedintele UGIR -1903.

În timp ce majoritatea ţărilor europene au ieşit la liman, România s-a afundat în recesiune şi continuă să bâjbâie, în condiţiile în care nici măcar anemica creştere economică din 2011, de 1,5%, nu este sigură.

Declaraţia lui Franks vine după ce în urmă cu o săptămână el a declarat pentru ZF că marea dezamăgire a FMI după doi ani de acord cu România este că economia nu a revenit încă pe creştere. "Absenţa creşterii economice este marea dezamăgire acum când ne apropiem de finalul acestui acord. La fel de adevărat este că reformele ar fi putut merge mai repede, însă chiar şi aşa au făcut ajustări foarte importante, s-au implementat politici corecte şi s-a revenit pe calea disciplinei fiscale." În ciuda faptului că România a luat la începutul anului 2009 un împrumut de 20 mld. euro de la FMI, UE şi Banca Mondială, economia a rămas în recesiune de doi ani, iar criticile la adresa acestui împrumut imens s-au înmulţit.

Jeffrey Franks a glumit ieri comparând România cu un mineralier care în urmă cu doi ani era răsturnat, iar în prezent ruginit, iar pentru viitor cu o şalupă ultraperformantă ca viteză, dar foarte mică, a mai spus preşedintele UGIR -1903.

Corâci a spus că Franks a vrut să facă o glumă şi a arătat nişte poze prin care a vrut să sugereze trecutul, prezentul şi viitorul României, reprezentantul UGIR-1903 spunând că el a înţeles gluma, dar sindicatele nu. Când şeful misiunii FMI la Bucureşti a arătat pozele cu şalupa foarte performantă, dar foarte mică, sindicatele au apreciat că nu vor încăpea toţi românii în ea şi "nu au gustat gluma", a spus Corâci.

Ce spun sindicatele

Preşedintele "Cartel Alfa" Bogdan Hossu a declarat că i-a răspuns şefului misiunii FMI la Bucureşti Jeffrey Franks că pe şalupa prezentată de el încap doar un sfert din români, ceea ce înseamnă că în urma reformelor restul de trei sferturi nu vor mai avea loc. Hossu a spus că Franks a arătat partenerilor de discuţii nişte fotografii, "poate nu foarte fericite", care înfăţişau "un Titanic pe cale de scufundare" reprezentând România, care în urma reformelor ajunge "o mică şalupă foarte rapidă". Hossu a precizat că a făcut o observaţie cu privire la acest aspect spunându-i şefului misiunii de evaluare a FMI că o asemenea similitudine înseamnă că în urma reformelor nu vor mai avea loc trei sferturi din români, iar Franks a spus că nu a găsit alte fotografii.

O misiune a FMI - CE a început a şaptea evaluare a acordului stand-by, în care se va analiza îndeplinirea obiectivelor stabilite pentru ultimul trimestru din 2010 şi vor fi negociate condiţiile privind un nou acord, de tip preventiv. Vizita se va încheia în data de 8 februarie.