Creditul privat, îngheţat de doi ani. Cum să crească economia?

Autor: Liviu Chiru 26.01.2011

Bancherii au ţinut creditul pentru sectorul privat "îngheţat" şi anul trecut, iar în lipsa finanţării economia românească a ajuns să rămână doar alături de cea a Greciei în teritoriul negativ, la mai bine de doi ani de la criza financiară din 2008.



Creditul pentru sectorul privat a scăzut anul trecut cu 3% în termeni reali (eliminând impactul inflaţiei), similar cu ce s-a întâmplat în 2009. Scenariul ultimilor doi ani diferă radical de ritmurile de creştere de până la 50%, înregistrate în anii de boom ai economiei. La sfârşitul anului trecut soldul creditului privat era de 49 mld. euro, faţă de aproape 50 mld. euro în decembrie 2008.

Fără bani pentru achi­zi­ţii noi consumul intern s-a prăbuşit, iar companiile ex­­portatoare nu au reuşit să antreneze restul economiei după ele, în ciuda revenirii cererii pe pieţele externe. Deşi exporturile au urcat cu 30%, economia a scăzut cu aproape 2% anul trecut, potrivit esti­mărilor.

Nici măcar acum bancherii nu vorbesc însă despre revenirea creditării pe consum şi ar prefera să finanţeze companiile, însă aici proiectele de investiţii lipsesc, pentru că antreprenorii nu văd la orizont cerere pe care să o servească. Cum se poate ieşi din acest cerc vicios?

"Sper ca proiectele de infrastructură să fie lansate şi să înceapă să absoarbă din ce în ce mai mulţi bani", spune Lucian Anghel, economistul-şef al BCR, cea mai mare bancă locală după active. La fel ca şi anul trecut, el vede potenţial de creştere a creditării în zona companiilor. Într-adevăr, în 2010 companiile au reuşit să absoarbă mai mulţi bani de la bănci, însă cererea lor a fost concentrată pe împrumuturile în valută, care sunt în continuare mult mai ieftine. Pe retail situaţia a fost similară, cererea fiind susţinută timid doar de programul "Prima casă" pentru împrumuturile ipotecare. "Clienţii s-au uitat tot timpul la dobânzi şi în ciuda eforturilor BNR de a descuraja creditarea în valută, aceasta a reprezentat în fiecare an peste jumătate din finanţările acordate în condiţiile în care diferenţa de cost a fost întotdeauna semnificativă", spune analistul economic Aurelian Dochia.

Creditul în lei a scăzut cu 10% în termeni reali anul trecut, iar creditul în valută, exprimat în euro, a urcat cu 8%.

Lucian Anghel apreciază că anul acesta va arăta mai bine decât 2010 din punctul de vedere al creditării, mai ales că băncile au lichidităţi ieftine la dispoziţie. "Aşteptăm companiile, infrastructura, exportatorii să reînceapă procesul investiţional pentru că este momentul de repornire. Datele statistice au însă o inerţie şi vom mai avea o perioadă de pesimism." În ceea ce priveşte consumul, economistul BCR spune însă că ar trebui repornit "în măsura posibilităţilor", adică nu pe credit, ci pe măsură ce vor creşte salariile.