George Soros: Criza euro ar putea duce la dezintegrarea Uniunii Europene

Autor: Adrian Voicu 27.01.2011

Criza fiscală din zona euro ar putea conduce la o dezintegrare a Uniunii Europene, a declart miliardarul George Soros într-un interviu acordat postului de radio BBC, informează Wall Street Journal.

Soros este de părere că deşi "criza din zona euro este pe cale să fie rezolvată" ca urmare a cooperării pe teme de politică fiscală şi a fondului pentru salvarea ţărilor din zonă, efectele politice ale crizei se vor resimţi pe termen lung.

În particular, ţări precum Grecia şi Irlanda vor avea de înapoiat sume "uriaşe" de bani, ceea ce va duce la un decalaj de creştere economică între cele două ţări şi celelalte ţări din zona euro.

"Acum aveţi de-a face cu două Europe, cei care au şi cei care nu au", declară Soros. "Veţi avea o Europă cu două viteze care nu este sustenabilă din punct de vedere politic. Există un pericol real ca moneda europeană să conducă la turbulenţe politice în Uniunea Europeană. Criza ar putea aduce greutăţi atât de mari părţii din Europa care se mişcă cu o viteză mai redusă încât s-ar putea ajunge la dezintegrare".

Soros este de părere că ajutoarele convenite cu Grecia şi Irlanda sunt "cu defecte" deoarece nu ajută în niciun fel la reducerea datoriilor. Irlandezii vor ca plata datoriilor naţiunii lor să fie amânată, dar o asemenea politică ar afecta băncile din Franţa şi Germania, care deţin obligaţiunile irlandeze, consideră Soros.

"Datoriile existente ale ţărilor aflate în dificultate vor fi puse pe umerii ţărilor care creditat aceste ţări", spune Soros. "Deja vă confruntaţi cu Irlanda care vrea să renege înţelegerea (făcută cu Uniunea Europeană şi FMI) deoarece este una foarte nedreaptă".