Cum se formează o trupă de stripperi/ de Radu Constantinescu

Autor: Radu Constantinescu 27.01.2011

Soluţia nu pare a fi deosebit de complicată. Este nevoie de 1-2 întreprinzători cu idei, de 6 tineri fără prejudecăţi şi de o sală în care formaţia respectivă să se pregătească, iar apoi să iasă în faţa publicului. După câteva repetiţii, încep să curgă banii, deoarece de public amator de asemenea show-uri se pare că nu ducem lipsă.

Aşa s-au petrecut lucrurile şi la Cluj. Întreprinzătorii se numesc M. Chris. Nedeea (regizor) şi Ioan Peter (dramaturg), tinerii fără prejudecăţi sunt Sorin Misiranţu, Emanuel Petran, Cătălin Herlo, Dan Chiorean, Cătălin Codreanu şi Radu Lărgeanu (actori ai Teatrului Naţional), iar sala este, după cum lesne puteţi bănui, cea a cunoscutei instituţii clujene.
Interesant este faptul că textul a fost "comandat" autorului (dramaturg, actor, fondatorul teatrului pit .Arad) de către regizor, special pentru Sala Mare a Naţionalului clujean, că după primele repetiţii autorul a venit la Cluj şi, împreună cu actorii, a definitivat textul, lucrând alături de "stripperi" la forma sa finală. A rezultat o savuroasă comedie intitulată "Cipsuri şi dale".

O comedie cu un fost muncitor la o fostă fabrică de confecţii, care se întâlneşte cu alţi doi foşti muncitori, actualmente hoţi de cărămizi din clădiri neterminate, în barul deţinut de o fostă animatoare de club, pe marginea unei mereu actuale halbe cu bere. Şi, totodată, pe marginea prăpastiei. Fără job, fără familie, fără perspective. Dar cu idei: să încropească o formaţie de strip-tease masculin. O comedie de Ioan Peter, în care ne recunoaştem pe noi înşine.
În distribuţia acestei prime premiere pe 2011 a Teatrului Naţional din Cluj mai apar: Ovidiu Crişan (un nostim şi delicios grobian plutonier de jandarmi), Adriana Băilescu, Cristian Rigman, Maria Munteanu şi alţii. Decorul: Adrian Damian, muzica originală: Şerban Ursachi, coregrafia: Andreea Gavriliu.
Fotografii de Nicu Cherciu.