Adevărul despre fete/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea 27.01.2011

N-am auzit - şi probabil majoritatea dintre dumneavoastră - de Rebecca James, până când colegul meu de ziar, Dan-Silviu Boerescu, n-a scris o pagină despre ea la rubrica pe care o susţinea cu sfinţenie de mulţi ani. Spunea atunci, incitându-mă, că este un caz literar şi un caz în sociologia literaturii - cum să obţii un succes mondial în 2010 fără să scrii o carte cu şi despre sex, cu vampiri sau măcar adolescenţi-vrăjitori. Pe urmă am uitat numele autoarei, copleşit de avalanşa traducerilor din toate genurile literare şi de pe toate meridianele, până când, la recentul Târg de carte Gaudeamus, am dat peste Rebecca James şi a sa "Beautiful Malice", tălmăcită în româneşte "Adevărul despre fete"*, de Laura Sandu şi tipărită la Editura Pandora M, în colecţia Funky Fiction de neobosita Magdalena Mărculescu.

Întâi, cine este Rebecca James? Recurgând tot la Dan-Silviu Boerescu, care semnează la finalul cărţii un text despre autoare şi un interviu cu ea, aflu că s-a născut la Sydney, în Australia, în 1970, că a încercat nenumărate meserii - ospătăriţă, profesoară de engleză, barmaniţă, dispeceră, aranjoare de bucătării - că este căsătorită şi are patru copii şi că a devenit peste noapte celebră după această primă carte, publicată sau urmând a fi publicată în 35 de ţări, că n-a fost copleşită de succes şi că, spre deosebire de mai toate surorile ei scriitoare celebre pe alte meleaguri, nu are de gând să scrie o continuare a cărţii care a făcut-o nu numai cunoscută în lume, ci şi foarte bogată.

În al doilea rând, ce este acest roman faimos peste noapte? I se poate spune thriller psihologic pentru post-adolescenţi. Fără satanizări, vampirizări, demonizări. O carte care nu este scrisă după reţetă şi care este povestea urmărilor unui viol în grup în care sora mai mică a eroinei Katharine este ucisă, iar Alice, sora mai mică a unuia dintre asasini, ajuns la închisoare pentru multă vreme, nu vrea nimic altceva în viaţă decât să-şi răzbune fratele pe care nu-l socoteşte, în ciuda tuturor, vinovat. Fireşte, sunt deghizări de persoane - Katharine, încă elevă, îşi schimbă identitatea şi domiciliul pentru a nu mai fi hărţuită de massmedia ahtiată după ştiri scandaloase, Alice face aşijderea pentru că nu-şi mai suportă familia, iar cele două ajung să se întâlnească, cea de-a doua exercitând o seducţie mortală asupra tuturor celor din jur. Nu vom spune mai multe, acţiunea având destul de mult suspans pe care cititorul e bine să-l savureze singur. Morala, asupra căreia insistă chiar autoarea: "există întotdeauna pericolul unei prietenii seducătoare, dar disfuncţionale şi nu e bine să inventăm la nesfârşit scuze pentru a ne smulge din mrejele ei." Excelent spus. Doar dacă cititorii tineri vor înţelege.

*) Rebecca James - "Adevărul despre fete". Editura Pandora M, colecţia Funky Fiction. Traducere din engleză de Laura Sandu. PS realizat de Dan-Silviu Boerescu.