Criza europeană va fi soluţionată, dar de la ea ar putea porni dezintegrarea UE

Autor: Constanta Catalina Apostoiu 27.01.2011

Criza fiscală din zona euro ar putea avea drept rezultat final dezintegrarea Uniunii Europene, a declarat investitorul miliardar George Soros în cadrul unui interviu acordat la Davos, unde se desfăşoară Forumul Economic Mondial.

Soros a declarat că deşi "criza din zona euro este pe cale să fie soluţionată" printr-o mai strânsă cooperare în domeniul politicii fiscale şi prin crearea fondului permanent la care să se apeleze în situaţii de urgenţă, consecinţele de natură politică ale acesteia ar putea fi de mai lungă durată, scrie cotidianul The Wall Street Journal.

Potrivit lui Soros, unul dintre cei mai faimoşi speculatori financiari şi a cărui avere este estimată la 14,2 mld. $, moneda comună utilizată de 17 ţări din UE trece acum printr-un proces de reformă ca urmare a crizei datoriilor care a cuprins Grecia şi Irlanda şi care ameninţă şi alte ţări.

Europa încearcă să remedieze greşeala de a avea o bancă centrală comună, dar nu şi o trezorerie comună prin crearea mecanismului permanent de soluţionare a crizelor, menit să susţină ţările cu un nivel ridicat al datoriilor.

Totuşi, Soros a declarat că reformele nu vor soluţiona problema reală a euro, şi anume faptul că moneda a divizat ţările UE mai bogate de cele mai sărace.

"Moneda euro trebuia să aducă o convergenţă şi practic a generat divergenţă, care este acum perpetuată. Se merge înainte cu această nouă structură. Va exista o Europă divizată cu efecte negative de ordin politic", a declarat Soros, citat de Associated Press.

În special ţări ca Grecia şi Irlanda, care trebuie să ramburseze datorii uriaşe, ar putea înregistra un ritm mai lent de creştere economică decât alte părţi ale zonei euro.

"Sunt acum două Europe. Va exista o Europă cu două ritmuri de dezvoltare, iar acest lucru nu este sustenabil din punct de vedere politic. Există pericolul real ca moneda unică să ducă la turbulenţe politice în cadrul Uniunii Europene. Criza ar putea avea consecinţe negative asupra Europei cu un ritm mai scăzut de dezvoltare, ceea ce ar putea duce la dezintegrare", a declarat miliardarul.

Soros a declarat că ţările mai bogate ar trebui să investească şi să se extindă mai mult în ţările europene mai sărace, dar că Germania, cea mai mare economie europeană, nu poate face acest lucru din cauza restricţiilor constituţionale stricte.

Investitorul arată că acordurile de susţinere a Greciei şi Irlandei sunt "imperfecte" pentru că acestea nu fac nimic în sensul reducerii volumului datoriilor acestor ţări. Electoratul irlandez vrea o restructurare a datoriilor băncilor ţării, însă Soros arată că o astfel de acţiune ar afecta băncile din Franţa şi Germania, care deţin obligaţiunile acestor ţări.

"Datoriile existente vor rămâne o povară pe umerii acestor ţări. Irlanda deja vrea să anuleze acordul pentru că acesta este nedrept", a declarat miliardarul.

George Soros a vorbit despre necesitatea unor stimulente la nivel european care să impulsioneze creşterea în ţările cu un ritm mai lent de dezvoltare.

El a remarcat că există în prezent presiuni importante în Europa Continentală în sensul introducerii unei taxe pe tranzacţiile financiare, care ar putea fi utilizată pentru a ajuta aceste ţări, precum şi pentru alte activităţi.

Marea Britanie a lansat un amplu program de austeritate pentru reducerea cheltuielilor guvernamentale. "Cred că este o decizie corectă, însă cred că vor înţelege că trebuie să aducă unele modificări pentru că acesta nu poate fi implementat fără a împinge ţara înapoi în recesiune", a declarat Soros.

Sistemul financiar este mai puternic decât cu trei ani în urmă

Sistemul financiar este mai solid decât cu trei ani în urmă pentru că nivelul îndatorării în sectorul privat a scăzut, însă persistă riscuri legate de creşterea inflaţiei, a declarat Jamie Dimon, CEO al JPMorgan Chase, citat de agenţia de presă Thomson Reuters.

Firmele chineze vor să investească mai mult în Statele Unite

Importante companii din China au în vedere o accelerare a investiţiilor din Statele Unite în special în infrastructură, iar Casa Albă le încurajează în acest sens, scrie The Wall Street Journal. Liu Chuanzi, preşedinte al companiei chineze Lenovo, a declarat la Davos că se numără printre cei care vor încerca să-şi sporească prezenţa în Statele Unite.

Sarkozy: Pariurile împotriva euro vor aduce pierderi

Investitorii care pariază împotriva euro vor suferi pierderi pentru că Franţa şi Germania sunt determinate să apere moneda unică, a declarat preşedintele francez Nicolas Sarkozy, citat de agenţia de presă Thomson Reuters. "Pentru cei care ar paria împotriva euro, aveţi grijă de bani pentru că suntem hotărâţi să apărăm euro. Împreună cu Merkel nu vom permite niciodată ca euro să se prăbuşească", a declarat Sarkozy.

Nu există motive de îngrijorare privitoare la Spania şi Portugalia

Este puţin probabil ca Spania şi Portugalia să fie nevoite să-şi restructureze datoriile, iar planul de stabilizare a băncilor de economii din Spania ar putea da rezultate, a declarat Angel Gurria, secretar general al OCDE, citat de agenţia de presă Thomson Reuters. "O ţară ar putea avea nevoie de restructurare, Grecia. Nu sunt îngrijorat cu privire la Spania şi Portugalia, acestea sunt tratate incorect de către pieţe", a declarat Gurria.