Petrom: Suntem pregătiţi să răspundem oricăror solicitări ale autorităţilor

Autor: Roxana Petrescu 27.01.2011

Petrom, cea mai mare companie locală, spune că nu comentează informaţiile potrivit cărora creşterile de preţ la carburanţi sunt nejustificate şi că unele firme de profil îşi ascund profitul rezultat din scumpiri, precizând că este pregătită să răspundă oricăror solicitări de informaţii din partea autorităţilor.

Într-un raport făcut în numai două săptămâni, inspectorii fiscului susţin că preţurile la carburanţi au crescut nejustificat şi că petroliştii nici măcar nu raportează oficial toate câştigurile înregistrate pe baza acestor scumpiri. Inspectorii ANAF spun în raportul lor că deprecierea leului de 10% faţă de dolar, majorarea cotaţiilor internaţionale la produsele petroliere cu 15% şi majorarea accizelor cu 3% au un impact nesemnificativ şi că acestea nu pot explica în niciun caz creşterea cu 20% a preţului la pompă în 2010.

Petrom spune la rândul său că majorarea de 20% se explică astfel: 12% este impactul cotaţiilor internaţionale la benzină şi a deprecierii leului faţă de dolar şi 8% este impactul taxelor, mai ales a majorării TVA-ului.

La motorină lucrurile stau similar, în opinia Petrom, creşterea preţurilor de circa 24% pe parcursul anului 2010 fiind explicată prin impactul de 16% al cotaţiilor şi a deprecierii leului faţă de dolar şi prin impactul de 8% al taxelor, creşterea TVA-ului jucând din nou un rol major.

"Suntem o companie listată, cu un nivel ridicat de transparenţă, iar rezultatul activităţilor noastre, politica de preţuri, precum şi alte informaţii relevante au fost comunicate exhaustiv. Toţi indicatorii noştri financiari sunt calculaţi pe baza standardelor internaţionale şi româneşti şi sunt auditate de către companii internaţionale de top. Suntem pregătiţi să răspundem în continuare oricăror solicitări de informaţii din partea autorităţilor", au precizat reprezentanţii Petrom.