Cum au câştigat doi politicieni 9 milioane de euro într-o zi

Autor: Gândul 27.01.2011

Românii care au acţiuni la Fondul Pro-prietatea (FP) au putut să vadă, odată cu listarea la Bursa de Valori Bucureşti a Fondului, cât valorează certificatele lor de acţionari. Ceea ce până atunci se putuse tranzacţiona doar pe piaţa gri, la preţuri mici, a căpătat oficial o valoare, din 25 ianuarie, după listarea la Bursă a acţiunilor Fondului.

Astfel, politicieni precum Călin Popescu Tăriceanu, Verestoy Attila şi Ionuţ Popescu au devenit într-o zi mai bogaţi cu câteva milioane de euro. Senatorul UDMR Verestoy Attila deţine 41,2 milioane de acţiuni la Fondul Proprietatea, potrivit propriei declaraţii de avere, publicată în noiembrie 2010. Acesta a menţionat în declaraţia de avere şi cota de participare pe care o deţine la Fond, adică 0,28%, dar nu a menţionat preţul la care au fost cumpărate acţiunile. Acţiunile deţinute de senatorul UDMR la Fond valorau joi 6,18 milioane euro.

Şi Ionuţ Popescu, fost ministru de Finanţe şi fost director general al FP până la preluarea administrării fondului de către Templeton, deţinea, potrivit ul-timelor informaţii obţinute de Ziarul Financiar, circa 16 milioane de acţiuni, în valoare de circa 2,5 milioane euro. El a cumpărat acţiuni la fond încă din 2008, cu banii obţinuţi din lichidarea portofoliului de acţiuni de pe Bursă.