Tensiunile din Orientul Mijlociu duc preţul petrolului în apropierea pragului de 100 dolari

Autor: Adrian Voicu 29.01.2011

Preţul petrolului s-a apropiat de nivelul de 100 de dolari/baril ca urmare a tensiunilor din Orientul mijlociu, informează Financial Times.

Avansul preţului vine în ciuda asigurărilor date de Abdalla El-Badri, secretarul general al OPEC, conform cărora piaţa este bine alimentată. Oficialul a refuzat cererile de mărire a producţiei de petrol a grupului, în ciuda creşterii preţurilor şi a temerilor privind impactul asupra creşterii economice globale şi asupra inflaţiei.

ICE March Brent, indicele global al preţului petrolului, a urcat vineri la un maxim de 99,63 de dolari pe baril, în creştere cu 2,1% faţă de nivelul înregistrat cu o săptămână înainte şi cel mai ridicat nivel de la finele lui 2008 până în prezent.

În ciuda faptului că Egiptul produce mai puţin petrol decât celelalte ţări din OPEC, traderii s-au arătat îngrijoraţi deoarece Egiptul este o poartă importantă de transport al petrolului prin Canalul Suez şi conductele petroliere care conectează Marea Roşie de Marea Mediterană.

Întreruperea oricărei dintre aceste căi de acces ar putea duce la schimbarea rutelor de transport pentru vasele petroliere prin sudul Africi, urmând ca acestea să parcurgă încă 10.000 de kilometri pentru a ajunge la destinaţie. Conform estimărilor făcute de Departamentul Energiei din SUA, prin ambele căi de transport care traversează Egiptul treceau 2,1 milioane de barili de petrol pe zi în 2009.