Prima casă 2011 la start: plafoanele de garanţii au fost repartizate băncilor

Autor: Ciprian Valentin Botea 30.01.2011

Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri a repartizat celor 21 de bănci participante la Prima casă plafoanele de garanţii pentru creditele care urmează să fie acordate anul acesta prin programul guvernamental.

Cel mai mare plafon - de 64 mil. euro, adică aproape o treime din garanţiile totale repartizate pentru 2011 - a revenit BCR, instituţia care a acordat cele mai multe credite prin acest program anul trecut. BRD, a doua bancă locală după active, a primit un plafon de 32 mil. euro.

Plafoanele au fost repartizate pe baza realizărilor anterioare şi a proiecţiilor prezentate de bănci pentru anul acesta, astfel că al treilea cel mai mare plafon a fost primit de Raiffesien, care poate da credite în valoare de 25 mil. euro prin programul guvernamental.

În paralel, grecii de la Banca Românească şi Alpha Bank au primit plafoane de 21 mil. euro, respectiv 18 mil. euro. Cel mai mic plafon a fost obţinut de Volksbank, a şaptea bancă locală după active, care poate da credite garantate de stat în limita a 100.000 de euro.