Principalele instituţii financiare din Egipt vor fi închise luni. Ambasada SUA din Egipt îşi sfătuieşte cetăţenii să părăsească ţara. Mubarak are o întâlnire cu şefii armatei egiptene

Autori: Mediafax , Adrian Voicu 30.01.2011

Principalele instituţii financiare din Egipt vor fi închise luni, pentru a doua zi consecutiv, printre acestea numărându-se banca centrală a Egiptului şi bursa din Cairo, informează Reuters.

Ambasada României la Cairo îşi desfăşoară activitatea normal, aflându-se într-o zonă neafectată de proteste, au declarat, duminică, pentru Mediafax, reprezentanţi ai misiunii diplomatice, adăugând că, din informaţiile pe care le deţin, niciun român nu a fost afectat de evenimentele din Egipt.

"S-au auzit în relativa apropiere a ambasadei focuri de armă, dar, din informaţiile noastre, este vorba despre descărcări accidentale. Cartierul în care se află ambasada este unul în care sunt mai multe misiuni diplomatice şi în care deocamdată situaţia este una calmă, este linişte. Toată lumea se află la lucru la ambasadă, iar situaţia este una normală", au declarat reprezentanţii ambasadei.

Ei au precizat că situaţia este una fluidă la Cairo, schimbându-se de la un moment la altul.

Cetăţenii români aflaţi în Egipt au contactat ambasada cerând diverse sfaturi, au mai spus reprezentanţii ambasadei.

În ceea ce priveşte o eventuală evacuare a românilor din Egipt, reprezentanţii ambasadei au precizat că deocamdată nu au informaţii despre un astfel de demers.

Ambasada SUA în Egipt a decis să îi îndemne pe cetăţenii americani să părăsească această ţară cât mai repede cu putinţă.

Preşedintele Egiptului, Hosni Mubarak, a vizitat duminică centrul operaţional al armatei, pe fondul protestelor violente soldate cu cel puţin 111 morţi, anunţă televiziunea publică egipteană, citată de AFP.

"Preşedintele Mubarak vizitează centrul operaţional al forţelor armate pentru a urmări evoluţia misiunii de instaurare a securităţii", precizează postul public de televiziune.

Efectivele poliţiei au fost retrase de pe străzile din Cairo, iar militari sunt poziţionaţi în locuri strategice din Cairo, în special în Piaţa Libertăţii, unde mii de protestatari s-au adunat duminică dimineaţă.

Conform unor surse medicale şi din cadrul serviciilor de securitate, violenţele din ultimele zile s-au soldat cu cel puţin 111 morţi şi peste 2.000 de răniţi.