În piaţă sunt mai mulţi speculatori decât investitori pe termen lung

Autor: Musgociu Stefan-Pompi 30.01.2011

Bursa a scăzut vineri cu 0,55%, într-o piaţă în care acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au continuat să conducă detaşat topul lichidităţii, deşi volumul de titluri tranzacţionate a coborât la 40,9 milioane lei (9,6 milioane euro).

În această săptămână indicele general al bursei BET-C a scăzut cu 0,69%. În şedinţa de vineri, cele mai multe acţiuni au fost tranzacţionate încă de la deschidere la preţuri sub cotaţiile de joi, iar titlurile Fondului Proprietatea s-au menţinut pe poziţia de lider în topul lichidităţii, încadrându-se, astfel, în estimările brokerilor.

Investitorii au tranzacţionat acţiuni FP reprezentând 0,47% din capitalul social, faţă de volumul de joi, de 1,2% din titluri. La finalul şedinţei de vineri, acţiunile FP erau cotate la 0,62 lei, preţ în scădere cu 1,59%, pe un rulaj de 8,7 mil. euro.

Directorul general al firmei de brokeraj Confident Invest, Nicolae Gherguş, spune că volumul de acţiuni tranzacţionate este normal, având în vedere rulajele titlurilor altor emitenţi similari cu FP pe bursele externe.

"În prima zi de tranzacţionare este normal ca volumul să fie de 4-5 ori mai mare decât într-o şedinţă normală. Dacă facem o comparaţie între FP şi cele mai mari companii de pe alte burse, putem observa uşor că pe extern volumul zilnic tranzacţionat este în jurul a 0,5% din volumul total de acţiuni emise. Dacă mai luăm în calcul şi faptul că Ministerul de Finanţe deţine aproximativ 40% din acţiunile FP, ar trebui să mai aplicăm o uşoară corecţie. Pe această supoziţie, un volum tranzacţionat de 30 - 50 milioane de actiuni pe zi în piaţa Regular mi se pare normal, aşa că scăderea volumului nu trebuie să îngrijoreze pe nimeni", a declarat Gherguş.

Şi Mihai Chişu, broker la IFB Finwest, spune că scăderea rulajului acţiunilor FP era de aşteptat.

"Investitorii mai rezervaţi aleg să aştepte până se epuizează volatilitatea primelor zile de după listare şi intră în piaţă abia când se conturează un trend. Cred că mai au puţin de aşteptat. Totuşi, este interesant ce s-ar întâmpla dacă preţul ar ajunge la nivelul de la care a pornit la listare, de 0,602 lei. La acel nivel vom vedea volume mai mari, fiind un nivel care va genera interes din partea tuturor categoriilor de participanţi la piaţă. Să nu uităm că cele mai multe acţiuni ies când piaţa scade", a adăugat el.

Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni, analizate de indicele BET, au fost realizate la preţuri în scădere în medie cu numai 0,14%. Acţiunile celor cinci SIF-uri au scăzut în medie cu 2,05%, pentru a treia şedinţă consecutiv.

"Se observă că încă sunt mult mai mulţi speculatori în piaţă decât investitori pe termen mediu şi lung. Ieşirile sunt abrupte şi rapide, iar tonul întoarcerii în piaţă este dat tot de speculatori. Indicele BET-FI a depăşit mai multe praguri, ceea ce a declanşat vânzări în cascadă. Acum s-a ajuns la nişte niveluri care pot genera un rebound (o revenire - n.r.)", a adăugat el.

Rulaje mai ridicate au fost consemnate de acţiunile SIF Oltenia (SIF5) - 6,3 milioane lei şi Bursa de Valori Bucureşti (BVB) - 4 milioane lei. Pe piaţa RASDAQ s-a realizat un deal cu 12% din acţiunile producătorului de transformatoare electrice Retrasib Sibiu (RTRA), de 2,9 milioane lei.