Dan Paul a luat fonduri europene de 1,5 mil € pentru instruirea brokerilor

Autor: Andrei Chirileasa 30.01.2011

Asociaţia Brokerilor, condusă de Dan Paul, a accesat fonduri europene nerambursabile de 1,5 mil. euro pentru formarea profesională a angajaţilor societăţilor de intermediere şi ai băncilor care sunt membri, primele cursuri fiind programate pentru luna iulie.

"Credem că este nevoie de educaţie financiară în România. Am plecat de la ideea că România încă nu este o piaţă de capital dezvoltată şi bursa nu îşi îndeplineşte scopul de a finanţa economia. Vom organiza mai multe cursuri, seminarii şi conferinţe pentru pregătirea membrilor asociaţiei în vânzare, negociere, management, dar şi trei vizite la bursa de la Londra, pentru ca participanţii să înveţe din experienţa altor brokeri. Pentru participanţi costurile sunt zero", a declarat preşedintele Asociaţiei Brokerilor, Dan Paul (desen).

Programul va debuta în luna iulie şi se va derula inclusiv în 2012. Proiectul se adresează către un număr de 630 de manageri şi 370 de angajaţi care nu sunt în conducerea intermediarilor. Asociaţia şi-a propus să organizeze 11 cursuri cu o temă deja stabilită, iar unul în funcţie de cerinţele brokerilor. Cursurile vor fi organizate pentru maximum 1.000 de persoane, dintre care 30% pot fi femei, iar restul bărbaţi.

În prezent, în firmele de brokeraj de pe piaţa de capital lucrează circa 1.200 de specialişti, potrivit statisticilor din registrul CNVM, faţă de circa 2.000 în 2007.

Cursurile şi seminariile se vor organiza la Bucureşti, Constanţa, Braşov, Cluj-Napoca, Sibiu, Timişoara, Iaşi şi Craiova. Asociaţia a participat cu 2% din fondurile accesate, respectiv 30.000 de euro.

"Deja aproape o treime din bani i-am primit şi am început să ne pregătim cursurile. Am strâns deja experţi pentru training, avem şi un buget de publicitate. Printre cursurile pe care vrem să le organizăm este şi unul de «Engleza afacerilor» sau de «Engleza financiară», care va fi susţinut de vorbitori fluenţi de limba engleză şi care sunt pregătiţi pentru astfel de cursuri", a afirmat Dan Paul.

Asociaţia Brokerilor va solicita Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) să recunoască unele dintre cursuri drept programe de formare profesională continuă, pe care autoritatea de reglementare le solicită brokerilor.

"Vom încerca asimilarea acestor cursuri cu pregătirea profesională, pentru că brokerii au nevoie de tehnica negocierilor, de vânzare, comunicare în relaţia cu clientul. Cursanţii vor avea şi acces la o platformă de învăţare on-line, creată de Siveco România. Pentru viitor, Asociaţia Brokerilor intenţionează să introducă în şcoli unele cursuri de piaţă de capital.Asociaţia Brokerilor are 51 de membri, firme de brokeraj şi bănci, faţă de 25 la înfiinţarea sa în ianuarie 1995.