Economisirea dă semne de oboseală, dar bancherii sunt optimişti

Autor: Liviu Chiru 30.01.2011

Bancherii mizează şi anul acesta pe creşterea economisirii, în condiţiile în care depozitele atrase pe plan local au încă de recuperat pentru a ajunge din urmă creditele acordate, însă populaţia are tot mai puţini bani de economisit.

Depozitele în lei ale populaţiei se aflau în decembrie la acelaşi nivel cu un an în urmă dacă eliminăm impactul inflaţiei. În paralel, creşterea depozitelor în valută (pentru solduri calculate în euro) a încetinit la numai 3%, de la ritmuri de 17%-18% la începutul anului trecut, arată datele BNR. În aceste condiţii, optimismul bancherilor este pus sub semnul întrebării.

"Estimez că tendinţa pentru economisire a populaţiei se va menţine", spune Sergiu Oprescu, preşedintele executiv al Alpha Bank România. El mizează totuşi pe o creştere uşoară a soldului, în linie cu prognoza unei creşteri economice modeste în 2011.

Ritmul de creştere a depozitelor în lei se menţinuse la peste 10% pe parcursul lui 2009, mulţi preferând să amâne planurile de consum în favoarea economisirii, pe fondul incertitudinilor privind economia. În 2009 economia s-a contractat cu 7%, în special din cauza prăbuşirii construcţiilor şi a consumului.

De la începutul lui 2010 economisirea în lei a început însă să încetinească, devenind în schimb vizibilă o preferinţă pentru valută. Creşterea depozitelor în valută a accelerat rapid până la ritmuri de 15%-20% în primul semestru din 2010, după care a frânat însă la fel de rapid în a doua jumătate a anului.

Nici tendinţa de scădere a dobânzilor nu ajută planurile de creştere a bazei de depozite. Anul începe sub semnul scăderii dobânzilor la depozite, în condiţiile în care băncile au acces la finanţări foarte ieftine de pe piaţa interbancară. Spre deosebire de anii trecuţi, când bancherii duceau un adevărat război al dobânzilor pentru a atrage banii clienţilor, acum doar câteva bănci mai vin cu oferte generoase.

Printre acestea se află chiar BCR, cea mai mare bancă după active, care plăteşte şi 8% pe an la depozitele în lei pe trei luni. Totuşi, celelalte bănci de talie mare şi-au aşezat dobânzile pe palierul de 5%-6% pe an. Dobânda-cheie a BNR este stabilă la 6,25% pe an din vara trecută, în timp ce inflaţia anuală a urcat spre 8% în decembrie.

Radu Topliceanu, director executiv al ariei credite retail la Raiffeisen, spunea într-un interviu acordat recent ZF că, mai important decât tendinţa de scădere, este faptul că dobânzile rămân real pozitive.

BNR anticipează că inflaţia va încetini spre 3% anul acesta, astfel că cine face acum un depozit pe 12 luni la o dobândă de 6% va avea un câştig şi în termeni reali. Raiffeisen este în partea de jos a pieţei din punctul de vedere al dobânzilor plătite.