IPTV de la RCS&RDS: cât costă, în ce oraşe se testează şi ce programe sunt în grilă

Ziarul Financiar 31.01.2011

Potrivit datelor comunicate de operatorii din call-center-ul RCS&RDS serviciul DigiPlay al companiei a fost lansat, în teste, în oraşele Oradea, Timişoara, Craiova, Iaşi, Galaţi şi Bucureşti.

Testele cu serviciul IPTV nu sunt disponibile în toate zonele din oraşele menţionate mai sus, potrivit datelor furnizate de operatorii RCS&RDS, disponibilitatea fiind dictată în primul rând de stadiul de dezvoltare al infrastructurii companiei. În Bucureşti, spre exemplu, potrivit datelor publicate de unii utilizatori ai companiei pe forumul Softpedia, prioritate ar avea abonaţii care locuiesc în zone cu case, unde RCS&RDS şi-a extins recent reţeaua de fibră optică.

Operatorii din call-center au răspuns însă favorabil şi întrebărilor puse de abonaţi ai companiei care locuiesc la bloc în zone acoperite de RCS&RDS, aşa cum este Şoseaua Mihai Bravu. Clienţii companiei sunt instruiţi să depună cereri pentru instalarea serviciului la casieriile companiei. "În cel mult trei zile serviciul IPTV poate fi instalat", potrivit datelor furnizate de operatorii din call-center. Pe de altă parte, potrivit mesajelor postate de abonaţi ai RCS&RDS din mai multe localităţi unde serviciul DigiPlay se află în teste, compania instalează DigiPlay doar la clienţii care deţin televizoare HD.

Echipamentele nu sunt livrate prin casierii ci sunt instalate exclusiv de echipele RCS&RDS. Potrivit datelor publicate pe internet de utilizatori care testează deja DigiPlay, grila include 113 posturi TV. Clienţii pot achiziţiona şi pachete suplimentare de programe, la fel ca în cazul celorlalte platforme de televiziune, prin cablu sau satelit.

În perioada de teste, clienţii RCS&RDS trebuie să achite doar 10 lei pe lună, chiria pentru decodorul IPTV.

Potrivit speculaţiilor care circulă pe mai multe forumuri de pe internet, printre care şi Softpedia, preţul pachetului de bază pentru serviciul DigiPlay va fi de 25 de lei (TVA inclusă), cât costă şi pachetul de bază pentru serviciile de cablu TV analogice sau digitale.

În ceea ce priveşte data lansării unei oferte comerciale pentru platforma IPTV DigiPlay nu există date clare, iar zvonurile care circulă pe piaţă dau ca termene "sigure" de lansare şi luna februarie, şi toamna anului 2011 şi anul 2012. Reprezentanţii companiei nu au dorit să comenteze datele care circulă pe piaţă.

Următoarele oraşe în care ar putea fi lansat, în teste, serviciul IPTV sunt Constanţa, Braşov, Sibiu, Cluj, Târgu Mureş.