Brokerii cred că acţiunile FP se vor corela mai bine cu pieţele externe

Autor: Musgociu Stefan-Pompi 31.01.2011

Acţiunile Fondului Pro­prie­tatea (FP) au con­dus şi luni topul lichi­dităţii Bursei, cu ope­ra­ţiuni de 49,3 mi­lioane de lei, într-o piaţă care a scăzut cu 1,29% pen­tru a doua şe­dinţă conse­cu­tiv, tem­pe­rân­du-şi astfel câş­tigul din lu­na ianuarie la 5,86%. La închiderea sesiu­nii, acţiunile fondului erau cotate la 0,615 lei, preţ în scădere cu 0,81%.

Liviu Avram, şeful departamen­tu­lui de vânzări al firmei de brokeraj NBG Securities România, spune că volumele mai reduse de acţiuni FP tran­zacţionate în ultimele două şedinţe se încadrează într-un nivel normal.

"Scăderea semnificativă a volume­lor tranzacţionate pe FP poate fi văzută mai degrabă ca o revenire la "normal", având în vedere că în primele şedinţe de tranzacţionare vo­lu­mele au fost unele excepţionale, fiind pe măsura importanţei evenimen­tului în sine. În situaţia în care întreg free-float-ul (numărul de acţiuni liber tran­zacţionare -n.red.) FP s-ar tranzacţiona în de­cursul unui an calendaristic ar re­zulta un volum zilnic mediu pentru 2011 de aproximativ 33,5 milioane ac­ţiuni, care ar putea creşte spre un ma­xim de 50 de milioane de acţiuni dacă luăm în calcul şi scăderea participaţiei MFP pre­conizată pentru anul în curs", a declarat Avram.

Brokerul crede că acţiunile FP vor re­acţiona mai vizibil la evoluţia pieţelor externe decât alte titluri de la BVB, ca urmare a intrării în acţionariat a mai multor investitori străini.

Majoritatea acţiunilor de la BVB au fost tranzacţionate încă din primele minute la preţuri sub ultimele cotaţii de vineri, investitorii fiind influenţaţi în deciziile de tranzacţionare de corecţiile de pe bursele externe. Ultimele opera­ţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni analizate de indicele BET au fost efectuate la preţuri în scădere în medie cu 1,22%. Linia pieţei a fost urmată şi de acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF), care au coborât în medie cu 2,05%.

Investitorii au tranzacţionat acţiuni de 72,3 milioane lei (17 milioane euro), sumă din care 68% au reprezentat ope­ra­ţiuni cu titlurile Fondului Proprie­ta­tea, de 49,3 mil. lei (11,6 mil. euro).

În total au fost transferate acţiuni FP reprezentând 0,58% din titlurile fondului, faţă de volumul de vineri, ca­re a reprezentat 0,47% din capital. Chiar la deschiderea şedinţei de luni a fost realizată o tranzacţie specială cu ac­ţiuni FP de 905.000 de lei.

Titlurile FP au fost urmate în topul rulajelor de acţiunile SIF Moldova (SIF2) şi BRD (BRD), cu operaţiuni de 4,6 milioane lei şi respectiv 4,5 mi­lioane lei.

Cu 15 minute înainte de închidere a fost efectuată o tranzacţie specială cu titluri SIF Moldova pentru 2,3 milioa­ne lei. Operaţiunea a fost efectuată la 1,22 lei, preţ cu 0,97% sub ultima cotaţie de vineri.

Cea mai mare parte din lichiditatea titlurilor BRD a fost asigurată de o tranzacţie specială cu 0,03% din acţiuni, pentru 3,4 milioane lei. Deal-ul a fost realizat la preţul de 14,4 lei.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele de la Londra şi Frankfurt erau în stagnare, iar piaţa de la Paris avansa cu 0,3%. Majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est erau în scădere cu până la 1,3%. Bursa din Cehia era singura în creştere, însă cu numai 0,1%.