Economia Egiptului se deteriorează pe zi ce trece

Autor: Catalina Apostoiu 31.01.2011

Băncile din Egipt ar putea înregistra un val de retrageri de lichidităţi în momentul în care-şi vor relua operaţiunile, numărându-se astfel printre cele mai afectate companii de protestele violente împotriva preşedintelui Hosni Mubarak, scrie Bloomberg.

"O astfel de evoluţie ar reprezenta cea mai mare temere. Autorităţile ar putea ţine sistemul financiar închis pentru a evita acest risc", a declarat Robert McKinnon, director de investiţii în cadrul ASAS Capital din Dubai.

Băncile străine aveau în septembrie o expunere de 49,3 mld. dolari faţă de Egipt, conform datelor Băncii Reglementelor Internaţionale.

Indicele EGX 30 a înregistrat o scădere cu 16% timp de două zile până pe 17 ianuarie, acţiunile Commercial International Bank Egypt, care reprezintă peste o cincime din index, scăzând cu 12%.

Guvernatorul băncii centrale Farouk El-Okdah a declarat că instituţia sa deţine rezerve de 36 mld. dolari (26 mld. euro), suficiente pentru a acoperi eventualele retrageri de fonduri.

Întrebat în legătură cu riscul unor retrageri masive, Mohamed Barakat, preşedinte al băncii de stat Banque Misr şi director al asociaţiei bancare a ţării, a declarat că creditorii egipteni sunt "foarte lichizi", cu un raport mediu credite/depozite de 53%.

Companiile de asigurări vor fi de asemenea afectate de un val de cereri de despăgubiri pentru proprietăţi şi businessuri afectate în timpul protestelor.

Impactul economic al protestelor nu va fi limitat la industria financiară. Ameninţate sunt şi veniturile din turism şi sumele trimise de egiptenii care muncesc în străinătate, care, împreună cu veniturile legate de Canalul Suez sunt principalele surse de valută ale ţării.

Şi investiţiile străine directe, care au scăzut cu 17%, până la 6,8 mld. $ anul trecut, ar putea continua să scadă ca urmare a protestelor violente.

Companiile internaţionale se vor ţine deoparte "până când va deveni mai clar ce se întâmplă din punct de vedere politic", a declarat Rami Sidani, director de investiţii în cadrul Schroders Middle East. Între timp, economia "va înregistra o deteriorare dramatică".

Khaled M. Hanafy, consilier economic al Federaţiei Camerelor de Comerţ din Egipt, a declarat că deşi nu există o cifră privitoare la pierderile economice, costul actualei situaţii este de ordinul miliardelor de dolari, potrivit The New York Times.

Multinaţionale în Egipt

BP a investit în Egipt peste 17 miliarde $, cu investiţii anuale de un miliard de dolari din 2007.

ENI desfăşoară activităţi în Egipt de 50 de ani, operând în domeniul explorării şi producţiei petroliere şi de gaze.

Barclays este prezentă pe piaţa egipteană din 1864. Barclays a reintrat în Egipt cu 30 de ani în urmă ca joint-venture cu Banque du Caire. Deţine 65 de filiale în Egipt.

HSBC Bank Egypt a fost creată în 1982 ca Hong Kong Egyptian Bank. Banca a fost redenumită HSBC Bank Egypt în aprilie 2001.

Carrefour a intrat în Egipt în 2002. De la reformele guvernamentale din 2004, contribuţia sectorului de retail la PIB s-a dublat la 19,5 mld. dolari în 2009.

France Telecom deţine împreună cu grupul egiptean Orascom, operatorul egiptean Mobinil.

Nestlé a anunţat luna trecută că va investi 171 mil. $ în fabricile existente şi centrele de distribuţie din Egipt, creând 500 de noi locuri de muncă pe lângă cei 3.000 de angajaţi existenţi.

Vodafone şi alţi operatori din domeniul telecomunicaţiilor au fost obligaţi să-şi suspende temporar serviciile în anumite zone ale ţării.