Criza a făcut prima victimă în retailul de mobilă. Magazinele Staer au intrat în insolvenţă

Ziarul Financiar 31.01.2011

Compania Staer Internaţional din Galaţi, care deţine o reţea de magazine sub acest brand, dar şi o unitate de producţie, a intrat în insolvenţă după ce Tribunalul Galaţi a admis cererea formulată de companie şi devine astfel primul caz de insolvenţă al unei companii situate în top 10 jucători din piaţa de mobilă.



"Starea de insolvenţă a fost cauzată în principal de scăderea vânzărilor pe fondul crizei economice şi de o serie de factori externi care au afectat relaţiile comerciale cu parteneri externi", a spus Mihaela Murariu, manager asociat al Elva Cont din Bucureşti, firmă desemnată de instanţă drept administrator judiciar. Până la închiderea ediţiei, Murariu nu a explicat însă la ce se referă aceşti factori externi.

Staer deţine o capacitate de producţie situaţă în Galaţi şi o reţea de 24 de magazine în întreaga ţară. În perioada următoare compania urmează să propună un plan de reorganizare.

"În această etapă efectuăm o analiză diagnostic a activităţii societăţii care ne va permite să propunem împreună cu persoanele din conducere strategia de reorganizare", a mai spus Mihaela Murariu.

Potrivit datelor furnizate de Elva Cont, Staer a avut anul trecut o cifră de afaceri de 50,6 mil. lei (12 mil. euro). În 2009, conform datelor existente pe site-ul Ministerului de Finanţe, compania a avut un business de 67,9 mil. lei (16 mil. euro). Nu sunt disponibile date la zi legate de nivelul datoriilor pe care le are compania, însă în 2009 acestea s-au ridicat la 43,9 mil. lei (10,4 mil. euro), conform Ministerului de Finanţe. Elva Cont a precizat că nivelul datoriilor va fi cunoscut săptămâna viitoare, când va avea loc depunerea tabelului preliminar de creanţe.

Contactaţi de ZF, reprezentanţii Staer nu au făcut niciun comentariu până la închiderea ediţiei.

Nu sunt disponibile informaţii despre băncile care au creditat Staer, însă firma avea un parteneriat cu BRD Finance pentru un card de cumpăraturi în rate, dar şi cu EFG Retail Services, divizia de credite de cosum a Bancpost, potrivit datelor de pe site-ul Staer.

Cum a ajuns Staer în top 10 jucători din piaţa de mobilă

În 1992, omul de afaceri Nicolae Ştefan punea bazele afacerii Staer, iniţial cu zece angajaţi, şi deşi nu se pricepea deloc la mobilier a sesizat oportunitatea de afacere în momentul în care dorind să-şi mobileze apartamentul, a fost nevoit să-şi facă propria canapea, potrivit revistei BUSINESS Magazin. Anterior afacerii din industria mobilei, Nicolae Ştefan avea deja un atelier de confecţii, de care nu era foarte mulţumit, astfel că a început producţia de tapiţerii într-un atelier închiat de 100 mp din Galaţi cu un capital de mai puţin de 500 de dolari. Câţiva ani mai târziu, în 1997, deschide şi primul magazin propriu.

Apogeul afacerii Staer a fost anul 2005, când Staer a deschis 30 de magazine, dintre care 20 în doar trei luni. Această extindere agresivă a făcut din compania lui Nicolae Ştefan unul dintre cei mai dinamici jucători din piaţa de mobilă, dar şi unul dintre cei mai extinşi, reţeaua ajungând la 40 de unităţi.

Nicolae Ştefan, 48 de ani, a avut puţine apariţii publice, ultima fiind în 2009 în momentul în care a deschis un showroom de mobilă la Braşov cu o suprafaţă de 4.000 mp. După această dată, compania a intrat într-un con de umbră, pentru ca în decembrie Tribunalul Galaţi să pronunţe intrarea în insolvenţă.

Efectele crizei în industria mobilei

În ultimii ani, vânzările companiilor din industria mobilei au fost pe scădere, iar potrivit estimărilor principalilor jucători din industrie tendinţa se va menţine şi anul acesta. Abia din 2012 managerii din domeniu speră la o revigorare a industriei odată cu întreaga economie.

Retailul de mobilă se ridică anual la circa 1 mld. euro, potrivit datelor Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România (APMR), iar cei mai mari retaileri sunt Mobexpert, IKEA, Elvila, kika, Neoset, Lemet. În partea de producţie, pe lângă Mobexpert şi Elvila, care au propriile unităţi, jucători importanţi sunt Italsofa, Sortilemn, Silvarom, Alprom.