570.000 de şomeri au ieşit din statistici în 2010. Nimeni nu ştie ce s-a întâmplat cu ei

Autor: Adelina Mihai 01.02.2011

Peste jumătate de milion de şomeri au ieşit din statisticile de şomaj în 2010 pentru că nu şi-au reînnoit cererile de locuri de muncă la agenţiile pentru ocupare şi nu mai apar astfel în evidenţele oficiale. Ca urmare, celor 630.000 de şomeri aflaţi în prezent în plată li se adaugă cel puţin alţi 570.000 de persoane fără loc de muncă care nu apar în statistici pentru că nu se mai prezintă la oficiile de muncă. ZF face pentru prima dată lumină în misterul şomajului de doar 7% în România, în condiţiile în care există 4,5 - 5 milioane de salariaţi la o populaţie ocupată de 10 milioane de persoane, deci 5 milioane de persoane apte de muncă despre care nu se ştie ce fac. Astfel, numărul persoanelor care nu au loc de muncă este de fapt mult mai mare, dacă se adaugă cele câteva sute de mii de şomeri care îşi pierd anual acest statut pentru că nu îşi mai vizează carnetul de şomaj, dar nici nu-şi găsesc un loc de muncă.



Pentru a fi înregistrat ca şomer, orice român care rămâne fără loc de muncă trebuie să meargă lunar la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă să completeze acte şi să-şi vizeze carnetul de şomaj. Unul dintre cei mai vechi şomeri din România care face acest lucru este din judeţul Ilfov şi merge periodic din 2002 încoace pentru o ştampilă pe carnetul de şomaj, pentru a rămâne în statistici, deşi nu mai primeşte de mult ajutor de şomaj. Cei care nu fac acest lucru ies din statistici şi nu se mai ştie nimic de ei.

"Şomerii indemnizaţi trebuie să se prezinte lunar la agenţiile pentru ocupare pentru a-şi viza carnetele de şomaj, pentru că altfel li se suspendă dreptul de a mai primi indemnizaţie şi să solicite un loc de muncă. Şi şomerii neindemnizaţi trebuie să depună cereri de solicitare a unui loc de muncă pentru a fi în continuare în evidenţele noastre, însă mai rar, cam o dată la şase luni", a spus Silviu Bian, preşedintele ANOFM.

Jumătate dintre şomerii înregistraţi nu primesc niciun ban

Un milion de români au intrat în şomaj în primele 11 luni ale anului trecut, arată datele furnizate de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM).

Există două categorii de şomeri aflaţi în statisticile ANOFM: cei indemnizaţi, care primesc indemnizaţia de şomaj pentru o perioadă de maximum un an în funcţie de cât au cotizat şi cei neindemnizaţi, cărora li s-a terminat perioada de acordare a ajutorului de şomaj, dar care încă îşi caută un loc de muncă prin intermediul ANOFM.

La finele lunii noiembrie, dintre cei aproape 633.500 de şomeri înregistraţi, aproape jumătate - 324.650 - primeau indemnizaţie de şomaj, restul fiind şomeri neindemnizaţi care încă îşi căutau un loc de muncă.

La nivelul anului trecut, dintre cei peste un milion de şomeri care au ieşit din statistici, aproape 347.000 erau neindemnizaţi şi nu au mai depus cerere la agenţiile pentru ocupare în vederea găsirii unui loc de muncă, în timp ce peste 226.000 de şomeri indemnizaţi au refuzat să mai apeleze la serviciile ANOFM după ce le-a expirat perioada de indemnizare şi nu au mai depus cerere.

"O parte dintre aceştia fie s-au angajat în economia subterană, fie în agricultura de subzistenţă, au devenit lucrători pe cont propriu sau au plecat la muncă în străinătate fără forme legale. Aceste statistici reprezintă un argument care demonsterază că cifra reală a şomajului din România nu este de 6,9%, ci mult mai mare", a spus Liviu Voinea, profesor în cadrul Academiei de Studii Economice şi director executiv al Grupului de Economie Aplicată.

Totuşi, aproape 340.000 dintre şomerii care au ieşit anul trecut din statistici au reuşit să se angajeze, peste două treimi dintre aceştia reuşind să fie angajaţi pe perioadă nedeterminată.

Un număr semnificativ dintre şomeri - peste 27.000 - nu au mai fost luaţi în calcul deoarece nu s-au mai prezentat la agenţie pentru a primi viza pe carnetul de şomaj, iar alţi 2.300 nu au vrut să accepte joburile propuse de reprezentanţii agenţiei pentru ocupare şi nici nu s-au dus la cursurile de formare profesională.

Totuşi, 12.000 au plecat la muncă în străinătate cu forme legale, în timp ce alţi 13.600 s-au pensionat.

2,6 milioane de şomeri au ieşit din statistici în 4 ani

Cele mai recente date arată că rata şomajului a scăzut pentru cea de-a noua lună consecutiv în decembrie anul trecut, ajungând la 6,87%, corespunzătoare unui număr de aproape 630.000 de şomeri.

"Cifra care indică numărul de şomeri nu e relevantă, ci rata ocupării contează, care este de 57%, în condiţiile în care include şi salariaţii, dar şi lucrătorii pe cont propriu. Problema reală a României o reprezintă cei 4 milioane de români apţi de muncă, dar care nu plătesc contribuţii", a mai spus Voinea. Tot anul trecut aproape 926.000 de români au intrat în şomaj, majoritatea provenind din rândul celor care au fost concediaţi individual (peste 285.000) sau colectiv (35.000).

O pondere importantă în rândul şomerilor nou-intraţi o reprezintă şomerii neindemnizaţi care primesc venitul minim garantat în cuantum de 500 de lei, în timp ce peste 185.000 de şomeri care nu mai primeau indemnizaţie şi-au reînnoit cererile de căutare a unui loc de muncă în cadrul ANOFM.

În perioada 2006-2010, peste 2,6 milioane de şomeri au ieşit din statisticile ANOFM din două motive: nu au mai depus cerere la agenţiile pentru ocupare în vederea găsirii unui loc de muncă sau au refuzat să mai apeleze la serviciile ANOFM după ce le-a expirat perioada de indemnizare. Astfel, numărul şomerilor "ascunşi" poate fi mult mai mare, având în vedere că nu există nicio evidenţă a acestora.

Pe de altă parte, rata şomajului calculată conform normelor Biroului Internaţional al Muncii (BIM) a ajuns la 6,9% în cel de-al treilea trimestru al anului trecut, în creştere cu 0,1% faţă de trimestrul anterior, potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică pe baza datelor din "Cercetarea statistică asupra forţei de muncă în gospodării (AMIGO)".

Astfel, în perioada iulie-septembrie din 2010, la o populaţie activă de 10,18 milioane de persoane corespundea un număr de 703.000 de şomeri în sens BIM. Datele ANOFM indicau la sfârşitul lunii septembrie 670.000 de şomeri, respectiv o rată a şomajului de 7,35%, în scădere de la 7,5% la sfârşitul lunii iunie.

În România există două rate ale şomajului: cea calculată în fiecare lună de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) şi cea publicată trimestrial de către INS, adică rata BIM. Rata raportată de ANOFM se calculează pe baza declaraţiilor persoanelor care se înscriu la agenţiile pentru ocupare, iar cea a INS se realizează pe baza datelor de la anchetele făcute în gospodării şi care include şi persoanele care nu lucrează, dar care nici nu se înscriu la agenţiile pentru şomeri.

Rata şomajului BIM se calculează ca raport între numărul şomerilor în sens BIM (persoane de peste 15 ani care nu au loc de muncă, dar sunt în căutarea unui job, sunt disponibile să înceapă imediat să lucreze dacă îşi găsesc un job sau persoane care aşteaptă să fie rechemate la lucru ) şi populaţia activă totală şi este cea mai utilizată în comparaţiile internaţionale.