Asigurătorii sunt pesimişti: Piaţa scade cu două cifre şi am putea să vedem inclusiv falimente

Autor: Ciprian Botea 01.02.2011

Segmentul asigurărilor generale ar putea scădea cu până la 15% anul acesta din cauza reducerii primelor încasate din poliţele auto, după un declin de o singură cifră în 2010, ceea ce s-ar putea dovedi un test fatal pentru mai mulţi jucători.



"În 2011 ar trebui să vedem nişte companii de asigurare care dispar şi nu doar societăţi care nu contează din punctul de vedere al cotei de piaţă. Dacă nu vom vedea falimente, vom vedea măcar societăţi plasate sub supraveghere specială", a declarat Cristian Constantinescu, preşedintele Uniunii Naţionale a Asigurătorilor din România (UNSAR), la un seminar organizat de Media XPRIMM.

El se aşteaptă ca în scenariul cel mai optimist piaţa să scadă cu 5% în 2011, pe fondul reducerii cu 20% a tarifelor poliţelor auto. La începutul anului trecut, oficialii companiilor de asigurări se aşteptau la o scădere medie cu 5-10% a segmentului de asigurări generale în 2010, previziune confirmată de rezultate la nouă luni, când primele brute subscrise s-au comprimat cu 6,8%, până la 5,1 miliarde lei (1,2 mld. euro).

Asigurările auto vor dezamăgi

Perspectiva unor încasări mai mici din vânzarea poliţelor auto îl determină şi pe Radu Mustăţea, preşedintele directoratului Astra Asigurări, cea mai mare companie din piaţa asigurărilor, să estimeze că primele din asigurări generale vor scădea cu cel puţin 10% anul acesta. "Cred că vom avea o scădere cu două cifre a pieţei de asigurări, în contextul în care asigurările auto obligatorii s-au redus dramatic de la începutul anului. Scăderea primei medii la asigurările de răspundere civilă auto este de 20-25%".

În încercarea de a-şi păstra clienţii sau de a câştiga cotă de piaţă companiile de asigurări au redus semnificativ tarifele poliţelor RCA, un segment care reprezintă peste o treime din piaţa asigurărilor generale. Piaţa de asigurări este dependentă în proporţie de 70-80% de poliţele auto, astfel că asigurătorii aşteaptă acum reluarea creditării.

"În lipsa susţinerii vânzărilor de autovehicule prin leasing sau credit, segmentul poliţelor auto va trage piaţa de asigurări în jos şi în acest an. În cel mai bun caz, primele brute subscrise vor stagna sau vor înregistra o scădere uşoară", comentează Rangam Bir, directorul general al Allianz-Ţiriac, a doua companie din piaţă după valoarea primelor brute subscrise.

Mai pesimist este Alin Bucşa, şeful Euroins, o companie din top zece controlată de bulgarii de la Eurohold, care vede o reducere cu 10-15% a primelor brute subscrise din asigurări generale în 2011. Bucşa se aşteaptă ca piaţa asigurărilor să reacţioneze cu o întârziere de 6-12 luni la ieşirea economiei din recesiune.

În ciuda dificultăţilor din prezent, asigurătorii spun totuşi că pe termen lung piaţa locală are un potenţial foarte mare de dezvoltare. "Noi vedem perspective pe termen lung pe această piaţă. Estimăm că în şase - zece luni investiţiile în economie se vor relua. Următoarea etapă va fi revenirea creditării, pe care nu o vedem posibilă mai devreme de sfârşitul lui 2011", consideră Oliviu Stoica, preşedintele directoratului Uniqa Asigurări. Stoica estimează o scădere a primelor brute subscrise pe asigurări generale cuprinsă între 5 şi 10%.

Pe o evoluţie similară mizează şi Radu Manoliu, directorul general adjunct al Credit Europe Asigurări, dar şi James Grindley, directorul general al Certasig.

Presiune pe asigurările de locuinţe

Manoliu spune că o presiune semnificativă asupra afacerilor asigurătorilor va veni şi din direcţia asigurărilor de locuinţe.

"Acest segment a fost afectat de modificările legislative frecvente. Pe lângă subminarea proiectului asigurării obligatorii a locuinţelor, oamenii au rămas cu impresia că o poliţă facultativă ar trebui să coste 20 de euro şi acum vedem o presiune pusă pe asigurători pentru a scădea cotele de primă", a declarat oficialul Credit Europe.

James Grindley precizează că, pentru a obţine profit, Certasig se va concentra anul acesta pe asigurări maritime, de aviaţie şi de răspundere profesională, segmente cu o rată scăzută de daunalitate.

Cel mai probabil asigurătorii au încheiat şi anul 2010 cu pierderi, apreciază Cristian Constantinescu, ceea ce va forţa acţionarii să opereze noi majorări de capital, ceea ce în multe cazuri nu va mai fi posibil. "În ultimii trei ani, acţionarii companiilor de asigurări au adus sute de milioane de euro la capital pentru a acoperi pierderile acestora. Piaţa este pe pierdere de şase ani şi nu cred că 2010 va face excepţie."

O presiune suplimentară asupra profiturilor asigurătorilor a fost exercitată anul trecut şi de majorarea TVA, care s-a reflectat direct în costul daunelor, în condiţiile în care companiile de asigurări nu sunt înregistrate în scopuri de TVA şi sunt asimilate consumatorilor finali.

În 2009, companiile de asigurări au avut pierderi totale de 103 milioane lei, în contextul în care profiturile cumulate ale societăţilor care au încheiat pe plus au însumat 315 milioane lei şi pierderile celor care au încheiat pe minus au totalizat 418 milioane lei, arată datele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).