Rekkers, Banca Transilvania: Este un profit bun pentru aşa vremuri grele, dar încă nu e cum aş vrea eu

Autori: Razvan Voican , Andrei Chirileasa 01.02.2011

Banca Transilvania (TLV) a raportat pentru anul trecut un profit net de 97,85 milioane de lei (23 milioane de euro), în creştere cu 58% faţă de 2009, după ce şi-a înregistrat la cheltuieli provizioane de circa 640 milioane de lei (150 milioane de euro) aferente creditelor neperformante.



Robert Rekkers, directorul general al Băncii Transilvania, vede vârful creditelor neperformante pe la jumătatea acestui an. BT a raportat pentru 2010 o pondere a neperformantelor de 7,37% (din portofoliul de 13,36 mld. lei), reprezentând finanţări cu restanţe mai mari de 90 de zile - nivel net sub media pieţei. El admite însă că ponderea creditelor cu probleme creşte simţitor dacă sunt adăugate şi cele cu restanţe mai mari de 60 de zile - aşa-numitele credite "îndoielnice". "Avem clienţi în această situaţie şi credem că nivelul creditelor neperformante ar mai putea creşte în trimestrul I, poate şi în al doilea, pentru că încă este o perioadă economică dificilă, însă mai departe mă aştept să atingem vârful şi să vedem o stabilizare, dacă nu chiar un început de scădere în a doua parte a anului."

Rekkers susţine că BT nu a recurs la vânzări de credite cu probleme pentru "curăţarea bilanţului", însă a recurs la executări silite sau vânzări de active prin acord cu clienţii restanţieri.

"Noi nu vindem credite neperformante, principiul fiind că dacă noi le-am dat, tot noi ne ocupăm de ele până la capăt. Căutăm soluţii de restructurare acolo unde este posibil, iar dacă nu, trecem la executare, încercând însă să găsim variante de comun acord cu clientul." El spune însă că banca nu este dispusă să vândă active pe nimic, astfel încât nu se grăbeşte cu executările.

"Probabil în 2011 piaţa va arăta mai bine şi din acest punct de vedere şi vom avea mai multe soluţii pentru vânzarea de active, să nu vindem pe nimic şi să putem găsi formule de executare silită mai echilibrate."

Rezultatele, uşor sub buget

"Singurul lucru care mă nemulţumeşte la rezultatele pe 2010 este că nu am realizat bugetul, care era un pic mai amibiţios şi l-am făcut în proporţie de circa 90%", afirmă Robert Rekkers.

La începutul lui 2010, banca şi-a bugetat un profit brut de 150 mil. lei, în creştere cu 78% faţă de 2009, însă profitul brut preliminar este de 135 mil. lei, în condiţiile în care provizioanele au fost peste nivelul bugetat. De asemenea, banca îşi propusese o creştere a activelor cu 16%, la 22,5 mld. lei (faţă de 21,6 mld. lei raportat la finele lui 2010).

El spune că BT a avut doi ani foarte dificili - 2009 şi 2010, dar susţine că banca a depăşit această perioadă. "Sunt mulţumit că am trecut cu bine de aceşti doi ani şi am ieşit chiar mai puternici, am reuşit să ne menţinem la niveluri bune cu solvabilitatea şi lichiditatea, am crescut numărul de clienţi şi am avut un acces mai mare la clienţi companii."

Dintre sursele principale de venituri, cea mai mare contribuţie a avut-o câştigul din dobânzi, care a urcat cu 32%, având o pondere de aproape 66% în veniturile totale. Veniturile nete din comisioane au înregistrat o creştere de numai 1,1%, în condiţiile nivelului scăzut al activităţii de creditare, aducând 24% din venitul total anual al băncii.

Scad marjele de dobândă

Pentru 2011 şeful BT se aşteaptă la o scădere a marjelor de dobândă, sub presiunea creşterii concurenţei în condiţiile în care toate băncile vor căuta să-şi mărească volumele de business sub o formă sau alta.

"Concurenţa va fi mai mare şi se va vedea în scăderea marjelor, ceea ce înseamnă că va trebui să generăm mai mult volum de business, adică să accelerăm creditarea. Va fi greu să mai reducem raportul costuri/venituri, dar eu cred că vom putea face business în 2011 şi am ambiţii mult mai mari decât pentru 2010." El nu uită însă să adauge că va fi nevoie în continuare de atenţie la managementul riscului.

Soldul creditelor s-a majorat cu 10%, ajungând la 13,4 mld. lei (3,15 mld. euro), după ce în 2009 creşterea fusese de numai 4,5%.

Creditele pentru companii au continuat să câştige teren în structura portofoliului total de finanţări al BT, ajungând la peste 60%, faţă de 58% în 2009. De altfel, banca a avut anul trecut ca obiectiv strategic orientarea şi spre clienţi companii mari, care rezistă mai bine la perioade de criză, încercând să intre în competiţie cu marile bănci specializate pe sectorul corporate.

Poziţie confortabilă la lichidităţi

În condiţiile unei lichidităţi confortabile, BT a încetinit atragerea de resurse de la clienţi, care au crescut cu 15% faţă de 23% în 2009. "Suntem destul de lichizi şi credem că nu are rost să atragem tot timpul resurse până când creditarea nu reporneşte solid."

Rekkers afirmă că managementul le va propune acţionarilor ca în acest an să nu mai fie operată o majorare de capital "cu banii jos", după ce anul trecut banca a strâns 112,7 mil. lei de la acţionari. Principalii acţionari ai Băncii Transilvania, care au venit cu bani la capital anul trecut, sunt BERD, cu 14,6%, Bank of Cyprus, cu 9,6% şi Horia Ciorcilă, preşedintele băncii, cu circa 4,8%. Patru SIF-uri deţin împreună încă 15,1% din capital, iar IFC, divizia de investiţii a Băncii Mondiale, are circa 3,6%.