Investitorii de pe Bursă sunt reţinuţi din cauza Egiptului

Autor: Musgociu Stefan-Pompi 01.02.2011

Bursa a crescut foarte uşor marţi, cu 0,11%, după patru şedinţe de corecţii, într-o piaţă în care tranzacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au continuat să asigure cea mai mare parte a lichidităţii, deşi volumul de titluri transferate a fost mai redus decât în sesiunile anterioare.

Mihai Mureşian, directorul de tranzacţionare al firmei de brokeraj Intercapital Invest, crede că revenirea pieţei a fost determinată în principal de evoluţia burselor externe, însă atrage atenţia că mulţi investitori încă nu au încredere în continuarea liniei ascendente.

"S-a simţit o oarecare incertitudine, investitorii fiind oarecum rezervaţi în a intra mai puternic la cumpărare. Volumele tranzacţionate au fost mai scăzute faţă de media ultimelor şedinţe, iar asta arată că unii investitori încă nu au încredere în evoluţia pieţei pe termen scurt, după prima şedinţă de revenire. În perioada următoare cred că sunt şanse să vedem o creştere a volatilităţii preţurilor, situaţia fiind determinată în special de contextul internaţional", a declarat Mureşian.

El a arătat că pe piaţa din SUA indicele Dow Jones Industrial Average, unul dintre cei mai importanţi indici bursieri, se află uşor sub nivelul de rezistenţă de 12.000 de puncte şi crede că dacă acest nivel va fi depăşit, creşterile ar putea continua şi pe bursa de la Bucureşti.

Pe prima poziţie în topul rulajelor s-au aflat, tot acţiunile FP, cu operaţiuni de 30,7 mil. lei, din care 1,8 mil. lei au reprezentat valoarea unui deal. Totuşi, volumul de titluri Fondul Proprietatea transferate a reprezentat numai 0,36% din acţiunile FP, faţă de rulajul de luni, de 0,58% din capitalul social.

La finalul şedinţei, titlurile Fondului erau cotate la 0,623 lei, preţ în creştere cu 1,3%.

"S-a observat o scădere a interesului pentru acţiunile Fondului Proprietatea, însă această situaţie a fost pentru aproape toate acţiunile tranzacţionate. Acesta este un semn că titlurile FP sunt corelate cu restul pieţei. De asemenea, s-a observat şi o corelare în evoluţia preţului acţiunilor Fondului Proprietatea cu restul titlurilor tranzacţionate, iar această situaţie cred că se va menţine şi în viitor", a mai spus Mureşian.

Cele mai mari pachete de acţiuni OMV Petrom au fost transferate în jurul orelor 11:15 şi 13:00. Investitorii au tranzacţionat în total titluri ale companiei petroliere de 14,8 milioane lei. Ultima operaţiune a fost efectuată la 0,3621 lei, preţ cu 0,58% peste cotaţia de luni.

Acţiunile OMV Petrom şi FP au fost urmate în topul rulajelor de titlurile Bursei de Valori Bucureşti (BVB) - 2,7 milioane lei, Banca Transilvania (TLV) - 2,4 milioane lei şi SIF Oltenia (SIF5) - 2,3 milioane lei.

Investitorii nu au reacţionat vizibil la rezultatele financiare anunţate marţi de Banca Transilvania, astfel că preţul a crescut nesemnificativ, cu 0,07%, la 1,4 lei.

Profitul net al băncii a crescut anul trecut cu 58%, la 97,8 milioane lei, în contextul majorării veniturilor nete din dobânzi cu 32%, la 980,7 milioane lei, şi al cheltuielilor nete cu provizioanele cu 22%, la 640 milioane lei.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene avansau cu până la 1,2%, linia fiind urmată şi de pieţele din Europa Centrală şi de Est, care erau în creştere cu maximum 2%.