FMI îi cheamă pe şefii băncilor la BNR să le spună cum vede economia

Autor: Razvan Voican 02.02.2011

Fondul Monetar Internaţional (FMI), prin biroul local, le-a trimis preşedinţilor de bănci invitaţii la o discuţie care va avea loc luni, la sediul BNR. Jeffrey Franks, şeful misiunii de negociere cu România, ar urma să le prezinte bancherilor cum vede FMI mersul economiei în acest an şi cam cum va arăta noul acord care va fi semnat cu autorităţile române.

Vizita misiunii Fondului, care are ca tematică ultima evaluare aferentă acordului care se încheie în luna mai şi stabilirea principalilor parametri pentru viitorul acord, urmează să se încheie miercuri, 9 februarie, când Franks va susţine o conferinţă de presă. De-abia atunci vor fi disponibile informaţii oficiale privind conţinutul discuţiilor care au loc de mai bine de o săptămână la Bucureşti. Până acum autorităţile au evitat să facă publică poziţia de negociere a României pentru un nou acord cu FMI şi Comisia Europeană.

FMI ar putea renunţa la acordul de la Viena, întrucât băncile menţin voluntar expunerea pe România

FMI a avut o legătură strânsă cu băncile în perioada actualului acord de doi ani, o componentă importantă a acestuia fiind angajamentul băncilor străine mari pentru menţinerea expunerilor pe România. Această înţelegere nu mai este considerată necesară.

De asemenea, presiunea exercitată de FMI asupra Guvernului a făcut ca bancherii să scape de forma iniţială a Ordonanţei 50 privind creditele de retail, care viza schimbarea structurilor de cost inclusiv pentru creditele în derulare.